Diéta pri zápale čriev: vhodné a nevhodné potraviny
Jedáliček môže byť vaším najlepším spojencom alebo najväčším nepriateľom, ak trpíte zápalom čriev. Či už sa stretávate s Crohnovou chorobou, ulceróznou kolitídou, alebo inými formami črevných zápalov, správna strava môže hrať kľúčovú úlohu v zvládaní vašich príznakov a v zlepšení kvality života. V tomto článku sa dozviete, ako môžete prostredníctvom diétnych zmien podporiť svoje črevné zdravie a získať kontrolu nad svojím ochorením.
Obsah článku

Topnatur Psyllium vláknina 250 kapsúl
Topnatur psyllium vláknina 300 g
Topnatur Psyllium Fit&Slim 200 g
Dr. Popov Dr.Popov PSYLLIUM rozpustná vláknina 500 g
Dr. Popov Dr.Popov Psyllium rozpustná vláknina 240 g
Topnatur ColonFit PLUS enzýmy 180 kapsúl
Allnature BIO Psyllium 300 g
Zerex Enzemax 60 kapsúl
Wolfberry Jablčná vláknina 250 g
Allnature Psyllium BIO 150 g

Zápalové ochorenia čriev
Zápalové ochorenia čriev, ako je Crohnova choroba a ulcerózna kolitída, majú komplexné príčiny a prejavy. Tieto chronické stavy spôsobujú zápaly a poškodenie črevného traktu, čo môže viesť k rôznym ťažkostiam, ako sú
- bolesti brucha
- hnačky
- poruchy metabolizmu
- úbytok na váhe
- malnutrícia (podvýživa)
- deficit vitamínov a minerálov
- anémia (chudokrvnosť)
Pacienti postihnutí Crohnovou chorobou a ulceróznou kolikou trpia malnutríciou v 50 – 75 % prípadov. Medzi hlavné dôvody rozvoja poruchy výživy patria hnačky, nechutenstvo viazané na bolesti brucha a zvýšený energetický výdaj v období relapsu choroby.
Pilulka odborník PharmDr. Jana Krejcarová hovorí:
„Incidencia a prevalencia nešpecifických črevných zápalov celosvetovo vzrastá a postihuje najmä mladých ľudí v reproduktívnom veku. V Európe je postihnutých 1,5 milióna ľudí (0,2 % európskej populácie) a v Českej republike sa výskyt od roku 2005 výrazne zvýšil (Crohnova choroba o 44 % a ulcerózna kolitída o 20 %) a zápalovým črevným ochorením je postihnutých zhruba 60 000 pacientov.
U týchto nevyliečiteľných ochorení sa striedajú fázy vzplanutia ochorenia a kľudová fáza. Preto sa aj strava v priebehu choroby odlišuje a tiež ju sprevádza individuálnosť podľa znášanlivosti každého pacienta.
Diéta by mala byť zostavená individuálne nutričným terapeutom na základe odporúčania gastroenterológa. Mala by byť racionálna, rešpektovať súčasný zdravotný stav chorého a zohľadniť stupeň a závažnosť malnutrície, fázu choroby a pridružených komplikácií. Zároveň pre zvýšenie tzv. compliance (dodržiavanie liečby) a zapojenie pacienta by diéta mala zohľadniť jeho stravovacie zvyklosti a chute."
Zmeny stravy pri zápaloch čriev
Zmeny stravy sa odvíjajú podľa aktuálneho stavu choroby, teda podľa striedania obdobia relapsov a remisií. V pokojovej fáze (remisia) nie je prísna diéta nutná – záleží na konkrétnom pacientovi, čo mu vyhovuje a čo nie. Všeobecne sa však odporúča jesť menšie porcie viackrát denne (5–6×), zahrnúť dostatok rozpustnej vlákniny (niekedy tiež „jemná“ vláknina, napríklad psyllium), prijímať dostatok tekutín a obmedziť tučné aj nadúvavé potraviny.
Pri akútnej fáze (relaps) panuje tzv. bezzvyšková diéta, kde sa obmedzuje predovšetkým tuk a nerozpustná vláknina („hrubá“ vláknina), obsiahnutá najviac v celozrnnom pečive, strukovinách, orechoch a čerstvom ovocí a zelenine. Pokrmy sa upravujú primárne dusením, naopak nevhodné je vyprážanie, grilovanie a údenie.
Na ďalšie vhodné a nevhodné potraviny počas akútnej fázy sa pozrieme v nasledujúcich odsekoch:
Potraviny, ktorým sa vyhnúť
- Tučné, vyprážané a ťažké jedlá
- Potraviny, ktoré zvyšujú množstvo stolice: Čerstvé ovocie a zelenina, sušené slivky, všeobecne potraviny s veľkým množstvom nestráviteľnej vlákniny.
- Kofeínové nápoje: Môžu spôsobovať hnačku a ďalšie črevné problémy.
- Sladkosti a sladké nápoje: Naťahujú vodu do čreva a zhoršujú hnačku.
- Alkohol: Môže zhoršovať zápalové procesy a hnačky.
- Ostré korenie: Pokrmy korenené korením, chilli, tabascom, karí atp.
- Strukoviny
- Kysnuté pečivo a múčniky
Odporúčané potraviny
- Varené, dusené a na pare robené jedlá
- Nízkotučné zdroje bielkovín: Chudé mäso, hydina, králičie, ryby bez kože.
- Prílohy: Zemiaky a všetko z nich, cestoviny, ryža.
- Biele pečivo: Menej dráždi črevá ako celozrnné varianty.
- Nízkotučné a kyslé mliečne výrobky
- Nenadúvavá zelenina: Mrkva, zeler, špenát, petržlen, olúpané paradajky.
- Korenie: Prevažne zelené vňate – ligurček, pažítka, petržlen, kôpor a pod.
- Zeleninové polievky, netučné vývary
- Ovocné pyré
Potravinové intolerancie a alergie
Pokiaľ vám niektoré z týchto potravín nerobia dobre alebo na ne máte alergiu, vyhnite sa im aj pri zápale čriev. Sami už najskôr viete, ktoré potraviny znesiete bez problémov, a ktoré nie. V prípade neistoty sa poraďte s lekárom alebo vyskúšajte domáce testy na potravinové intolerancie.
Daily Synergistic D3 + K2 + K1 90 kapslí
Daily Uplifting Magnesium Malate + B6 180 kapsúl
Daily Zinc Bisglycinate 90 kapsúl
Daily Gentle C + Calcium 180 kapsúl
Daily Gentle Iron + C 90 kapsúl
Daily Bioactive 8-in-1 B Complex 90 kapsúl
Daily Organic Selenium Chelate 90 kapsúl
Natios Magnesium Bisglycinate 1000 mg + B6 90 kapsúl
Arterin 2.9 mg 90 tabliet
Daily Active Folate Quatrefolic® 90 kapsúl
Daily Methyl B12 High Dose 90 kapsúl
Daily Synergic Coenzyme Q10 + E 60 kapslí
Terezia B-Komplex Super Forte+ 100 tabliet
Generica B-komplex forte 100 tabliet
Generica B-Komplex kvapky 30 ml
Ďalšie tipy
Sipping (enterálna výživa)
V preklade doslova „usrkávanie“, jedná sa o nutrične bohatú tekutú stravu, ktorá sa popíja po malom množstve. Predáva sa v lekárňach, spravidla vo forme malých fliaš. Vhodné najmä u osôb s malnutríciou.
Pozorovanie reakcií na potraviny
Je dôležité sledovať, ako vaše telo reaguje na rôzne potraviny a prispôsobiť stravu podľa individuálnej znášanlivosti. Nenechajte sa zviklat aktuálnymi trendmi, počúvajte svoje telo.
Dostatočná hydratácia
Najmä pri hnačkách spojených so stratou tekutín. Najlepšie piť menšie množstvo vody, ale častejšie, avšak vždy oddelene od stravy.
Spôsob stravovania
Okrem druhu potravín a spôsobu tepelnej úpravy je nemenej dôležité jesť v pokojnom prostredí, v sede pri stole.
Pozor na úplnú reštrikciu tukov
Menšie množstvo tukov je potrebné na vstrebávanie vitamínov rozpustných v tukoch.
Obmedzenie mlieka
V akútnom stave sa môže objaviť intolerancia laktózy, preto je často vhodné obmedziť čerstvé mlieko a mliečne výrobky.
Záver
Diéta pri zápale čriev vyžaduje starostlivý a individuálny prístup. Základom je správny výber potravín, ktoré nezaťažujú črevá, a dostatočný príjem tekutín. Každý pacient by mal pristupovať k diétnym zmenám s ohľadom na svoje špecifické potreby a vždy by mal konzultovať diétny plán s odborníkom. Vhodná strava môže výrazne prispieť k zlepšeniu kvality života a ku kontrole príznakov zápalových ochorení čriev.
Tento článok je určený len na vzdelávacie účely a nenahrádza odbornú lekársku radu. Pre konkrétne odporúčania sa vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.
Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4843040/
https://www.crohnscolitisfoundation.org/diet-and-nutrition/what-should-i-eat
https://www.nzip.cz/clanek/514-dieta-pri-strevnich-zanetech
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2019/01/06.pdf
https://www.medicinapropraxi.cz/pdfs/med/2011/07/08.pdf
https://www.internimedicina.cz/pdfs/int/2011/10/10.pdf
https://www.solen.cz/pdfs/med/2022/04/04.pdf
Autor článku

PharmDr. Jana Krejcarová
Už na gymnáziu som mala v obľube biologické a chemické predmety, takže rozhodnutie pre farmaceutický odbor bolo jednoduché. Po absolvovaní Farmaceutickej fakulty Karlovej Univerzity som zapadla medzi rady lekárníc a lekárnikov s odhodlaním pomáhať ľuďom. Práca lekárnice je každodenným motorom na hľadanie nových informácií, sledovanie vývoja zdravotníckeho odvetvia. Vo voľnom čase sa rada venujem muzike a aktívne relaxujem v prírode.
Spýtajte sa lekárnika
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.
