Laktóza, alebo tiež mliečny cukor, je prirodzenou súčasťou mlieka cicavcov a v materskom mlieku prispieva zdravému vývoju našich bábätiek. Aby telo mliečny cukor spracovalo, tvorí si laktázu – enzým, ktorý cukor rozloží na galaktózu a glukózu (krvný cukor). Tieto dve látky už organizmus vstrebe.
Znamená to, že telo nedokáže laktózu rozdeliť na vstrebateľné časti. Organizmus nie je čiastočne alebo úplne schopný vytvoriť dostatok laktázy, takže mliečny cukor putuje nerozložený do hrubého čreva. Začnú sa ním živiť črevné baktérie a ich aktivita produkuje plyny a ďalšie látky, ktoré črevá dráždia. To spôsobuje nevoľnosť a ďalšie príznaky intolerancie.
Presnejšie ide o alergiu na bielkovinu kravského mlieka, nie o alergiu na laktózu alebo mlieko všeobecne. Zatiaľ čo v prípade intolerancie telo zle rozkladá mliečny cukor, v prípade alergie reaguje imunitný systém na alergény v kravskom mlieku. Je to najčastejšia alergie u novorodencov aj batoliat. Liečbou je kompletné vyradenie kravského mlieka zo stravy alergika, prípadne aj zo stravy dojčiacej matky.
Áno, tvorba laktázy sa počas života mení. Najviac laktázy tvoria novorodenci a dojčatá, pretože ich organizmy spracovávajú veľa materského mlieka. S pribúdajúcim vekom však táto hladina klesá a ak bude príliš nízka, môžu sa objaviť problémy.
Keď sa do mlieka pridá laktáza, mliečny cukor sa v ňom rozloží na vstrebateľné látky. To je podstata bezlaktózového mlieka – uľahčuje telu trávenie, zvlášť, keď to samo nedokáže. Môžete však mlieko úplne vynechať a vyskúšať sójové, ovsené alebo kokosové nápoje. Vaša káva alebo cereálie tak získajú úplne unikátnu chuť.
Jedálniček bez laktózy neznamená nutne koniec maškrtenie. Vyhľadajte dezerty a jogurty bez laktózy, tiež čokolády a ďalšie pochutiny. Keď sa vám nič nepozdáva, dajte na bezlaktózové pečenie za použitiamaslového tuku ghí.
Popísala by som s dvoma slovami: kreatívny ťahúň. Od roku 2014 píšem blog, kde riešim najčastejšie zdravotnícke témy. Keď sa práve nenachádzam za monitorom, trávim voľno v prírode so psom.