Čakanka: výhody a použitie
Čakanka (Cichorium intybus), je rastlina, ktorá má bohatú históriu používania v tradičnej medicíne a v kuchyni na celom svete. Jej modré kvety a horké listy možno nájsť na poliach aj v mnohých záhradách, kde je cenená nielen pre svoju estetickú hodnotu, ale najmä pre svoje zdravotné účinky a skvelú chuť.

Výživové hodnoty
Čakanka je významný zdroj inulínu, prírodného prebiotika, ktoré podporuje zdravie črevnej mikroflóry a napomáha správnemu tráveniu. Inulín tiež pomáha regulovať hladinu cukru v krvi, je preto vhodný aj pre diabetikov.
Ďalej je bohatá predovšetkým na:
Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová hovorí:
„Koreň čakanky môže dorastať až do dĺžky 30 cm, s priemerom až 1,5 cm. Je najvhodnejšie ho zbierať skoro na jar či na jeseň predtým, než dôjde k prízemným mrazíkom.
Po zbere by sa mali z koreňa starostlivo umyť nánosy pôdy. Následne sa koreň reže na kúsky dlhé približne 15 cm, ktoré sa uložia na tienisté, suché a dobre vetrané miesto, kde sa sušia pri teplote do 50 °C.
Z nastrúhaného koreňa čakanky sa potom dajú pripravovať nápoje ako náhrada kávy (tzv. melta). V histórii sa čakanka takto používala v dobách nedostatku kávy.“
Zlatý dúšok Zlatý doušek Kávovinový nápoj s hubou Cordyceps 100 g
Zlatý dúšok Zlatý doušek Ajurvédska káva Garcinia 100 g
Zlatý dúšok Zlatý doušek Ajurvédska káva Brahmi 100 g
illy Illy Espresso bez kofeinu zrnková káva 250 g
illy Illy Espresso bez kofeinu mletá káva dóza 250 g
Účinky čakanky
Tradične sa čakanke pripisujú detoxické a protizápalové účinky, najmä vo vzťahu k pečeni a obličkám. Tiež napomáha tráveniu z hľadiska podpory funkcie črevného traktu.
Vďaka vysokému obsahu antioxidantov pomáha čakanka neutralizovať voľné radikály a spolu s ďalšími faktormi môže znižovať riziko chronických ochorení.
GS Koenzým Lipo Q10 100mg 60 kapsúl
Bloom Robbins Glowy skin Collagen gummies 40 ks
Natios Myo-Inositol 500 mg 90 kapsúl
Natios NAC N-Acetyl Cysteine 597 mg 180 kapsúl
Pharma Nord BIO Pycnogenol 90 tabliet 90 tabliet
BrainMax Koenzým Q10, Ubiquinol, Kaneka 60 kapslí
Adelle Davis Lipozomálny glutatión 200 ml
Naturlabs Liposomálny Quercetin 60 kapsúl
Supradyn CO Q10 Energy 90 tabliet
Viridian 100% Organic Black Seed Oil 200 ml
Adelle Davis Selén 200 mcg 60 kapsúl
Adelle Davis Lipozomálny kurkumín 200 ml
Použitie v kuchyni
Z čakanky sa používajú primárne listy a korene. Listy čakanky môžu byť použité čerstvé alebo blanšírované. V kuchyni je čakanka cenená pre svoju jedinečnú horkú chuť, ktorá oživuje šaláty, polievky a ďalšie pokrmy
Koreň čakanky sa často praží a používa ako zdravá alternatíva kávy bez kofeínu (melta). Koreň je možné tiež skaramelizovať s javorovým sirupom a limetovou šťavou pre unikátne dochutenie pokrmov.
Čakankové sirupy sú zase alternatívou k bežným sirupom na báze cukru. Využijete ich pri pečení aj do ovsených kaší alebo jogurtov.
Nutricius Xylitol Brezový cukor 500 g
4Slim Čakankový sirup Originál 350 g
Allnature Tablety zo stévie 1000 tabliet
Allnature Kokosový cukor RAW/BIO 500 g
GymBeam Kokosový sirup BIO 250 ml
Najtelo Kokosový cukor Bio 500 g
Allnature Stévia kvapky 50 ml
Wolfberry Včelí peľ BIO 100 g
GymBeam BIO Javorový sirup 250 ml
Country Life Sirup ryžový BIO 874 ml
Sladenie čakankou
Extrakt z koreňov čakanky, bohatý na inulín, je používaný ako prírodné sladidlo. Toto sladidlo má nízky glykemický index, čo z neho robí ideálnu voľbu pre diabetikov, a tiež pre všetkých, ktorí jednoducho hľadajú zdravšie alternatívy k bežnému cukru a chcú byť z pokrmu dlhšie sýti.
Navyše inulín podporuje rast prospešných baktérií v črevách, ktoré sú dôležité pre udržanie zdravého tráviaceho systému.
Záver
Čakanka je rastlina plná prekvapení, od jej liečivých účinkov až po využitie v slanej a sladkej kuchyni. Či už ju pridáte do šalátu, vychutnáte si ju ako náhradu horúcej kávy alebo ju použijete na prirodzené osladenie jedál, čakanka je rastlina, ktorá si zaslúži vašu pozornosť pre svoje skvelé zloženie s vitamínmi a minerálmi a množstvom vlákniny.
Tento článok je určený len na vzdelávacie účely a nenahrádza odbornú lekársku radu. Pre konkrétne odporúčania sa vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.
Zdroje
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8912540/
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-92/chicory
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-of-chicory
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28105758/
Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová
Vyštudovala som farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové. Od 90. rokov sa nepretržite venujem praktickému lekárenstvu, pričom sa tiež zaujímam o novinky vo svete farmácie. Dôkladne zisťujem zloženie produktov, ktoré sú dostupné v zahraničí a u nás zatiaľ nie. Voľný čas predovšetkým trávim s rodinou, s ktorou veľmi rada chodím do prírody a po horách. Aktívne sa tiež venujem foteniu, volejbalu a posilňovni.
Spýtajte sa lekárnika
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.
