Pohánka je fascinujúca rastlina s dlhou históriou pestovania a využitia. Hoci je často zaraďovaná medzi obilniny, v skutočnosti do tejto skupiny nepatrí. Vďaka svojim potenciálným vlastnostiam a všestrannosti sa pohánka stala neodmysliteľnou súčasťou mnohých kuchýň po celom svete. Z opraženej pohánky sa navyše pripravuje lahodný soba čaj, prípadne sa z pohánkovej vňate pripravuje bylinný čaj. Bližšie sa na skutočne mnohostranné využitie aj potenciálné zdravotné benefity pohánky pozrieme v tomto článku.
Pohánka patrí do rodiny Polygonaceae, čo ju radí blízko k portulakám a rebarborám, a naopak ju vzďaľuje od skutočných obilnín, ktoré sú členmi rodiny tráv. Preto ju považujeme za tzv. pseudoobilovinu. Pôvodným domovom pohánky je pravdepodobne juhovýchodná Ázia, odkiaľ sa rozšírila do Strednej Ázie, Tibetu a následne aj do Európy a Ameriky.
Jej pestovanie siaha tisíce rokov do minulosti, čo robí z pohánky jednu z najstarších kultúrnych plodín. Domestikácia pohánky pravdepodobne prebehla v oblasti dnešnej juhovýchodnej Číny a priľahlých regiónov, odkiaľ sa postupne šírila do ďalších častí sveta. Odtiaľ napokon pochádza slovenský názov plodiny, pretože ju k nám rozšírili „pohania“ z východu, menovite Tatári a Saracéni.
„Pohánka je rastlina, ktorá sa teší rastúcemu záujmu, predovšetkým pre jej nutričné vlastnosti. Pohánku je možné nájsť vo veľkom množstve prípravkov, v mnohých liekových formách s rôznorodým použitím. Vyskytuje sa napr. v čajových zmesiach, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť kardiovaskulárneho systému.
Ďalej potom vo forme tabliet alebo kvapiek s inými účinnými látkami (napr. prípravky s hesperidínom, používané na normalizáciu cievnej sústavy). Rovnako sú k dispozícii niektoré prípravky s obsahom pohánky (kaša, múka a ďalšie) na prípravu pokrmov s vysokým obsahom vlákniny a ďalších látok (napr. cholín, alebo ľahko stráviteľné bielkoviny s obsahom lyzínu, tryptofánu, arginínu a kyseliny asparagovej), vďaka čomu je ideálna pre bezlepkovú diétu a pre diabetikov.“
Pohánka sa radí medzi špeciálny typ zdravej výživy (tzv. funkčné potraviny). Jedná sa o špeciálne vyvinuté potravinárske produkty z prirodzene sa vyskytujúcich zložiek, s pozitívnymi účinkami na ľudské zdravie. Pohánka sa vyznačuje vysokým obsahom kvalitných rastlinných bielkovín, ktoré zahŕňajú všetky esenciálne aminokyseliny, čo ju okrem iného robí významným zdrojom bielkovín pre vegetariánov a vegánov. Plody obsahujú komplex vitamínov a rad prvkov (draslík, fosfor, horčík, vápnik a malom množstve železo, selén, meď, mangán a zinok). Z vitamínov sa v plodoch pohánky vyskytujú predovšetkým vitamíny B1 (tiamín), B2 (riboflavín), niacín, vitamín E a C. Ďalej obsahuje komplexné sacharidy s nízkym glykemickým indexom, čo prispieva k lepšej regulácii hladiny krvného cukru.
Pohánka je tiež bohatým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje zdravé trávenie a môže prispieť k prevencii niektorých zažívacích ochorení. Nakoniec obsahuje aj flavonoidy (najmä rutín), ktoré majú protizápalové a antioxidantné vlastnosti.
Vzhľadom k svojmu bohatému nutričnému profilu môže ponúkat pohánka:
Pohánka, vďaka svojim vynikajúcim nutričným profilom a bezlepkovej povahe, ponúka široké možnosti využitia v kuchyni. Pohánka sa používa vo forme celých zŕn, múky, vločiek a dokonca aj sušenej vňate:
Pohánka sa uvarí pomerne rýchlo, prípadne ju stačí len zaliať horúcou vodou a nechať zhruba pol hodiny dôjsť pod pokrievkou. Hotovú pohánku je možné využiť ako výživnú prílohu namiesto ryže či krúp, do šalátov alebo po rozvarení aj na kaše. Na instantnú prípravu kaše je možné využiť aj pohánkové vločky.
K dispozícii je tiež pohánková múka, ktorá je populárna na prípravu bezlepkových pekárenských výrobkov, ako sú chlieb, palacinky, dezerty a okrem toho aj rezance. Pohánková múka pridáva jedinečnú chuť a textúru do rôznych pokrmov a je cenená pre svoju vysokú nutričnú hodnotu.
Z pražených pohánkových zŕn sa pripravuje špeciálny čajový nápoj, ktorý ponúka jedinečnú orieškovú chuť. V Ázii obľúbený pre svoje priaznivé účinky na zdravie, vrátane podpory krvného obehu a relaxácie.
V našom prostredí má svoju tradíciu naopak čaj varený z pohánkovej vňate. Pije sa predovšetkým na podporu kardiovaskulárneho a dýchacieho systému.
Pohánka je významná pseudoobilnina, ktorá ponúka množstvo prínosov. Jej nutričné hodnoty aj špecifická ľahko oriešková chuť robia z pohánky cennú surovinu pre bežné pokrmy aj kulinárske experimenty. Okrem toho, pohánka predstavuje aj významnú surovinu pre udržateľnú poľnohospodársku prax, a to vďaka svojej schopnosti rastu v rôznorodých pôdnych a klimatických podmienkach, kde podporuje biodiverzitu a zdravie pôdy. Vzhľadom na rastúci záujem o zdravé stravovacie návyky a udržateľné poľnohospodárstvo je pravdepodobné, že využitie pohánky bude naďalej rásť.
Tento článok je určený len na vzdelávacie účely a nenahrádza odbornú lekársku radu. Pre konkrétne odporúčania sa vždy poraďte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC10171551/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36615659/
https://www.health.harvard.edu/heart-health/grain-of-the-month-buckwheat
https://www.researchgate.net/publication/327575420_Buckwheat_A_Useful_Food_and_Its_Effects_on_Human_Health
https://www.medicalnewstoday.com/articles/325042
https://www.cambridge.org/core/journals/nutrition-research-reviews/article/buckwheat-phenolic-metabolites-in-health-and-disease/E513A2D7E7FF73FD020FF90F77654D7E
https://www.healthline.com/nutrition/foods/buckwheat
HON, Zdeněk; PATOČKA, Jiří. Pohanka jako funkční potravina. Kontakt, 2008, 10.1: 229.
Po dokončení magisterského a následne doktorandského študijného programu na Farmaceutickej fakulte Univerzity Karlovej som pokračoval ďalej ako odborný asistent na Katedre sociálnej a klinickej farmácie. Tu som sa venoval výučbe študentov, publikovaniu odborných článkov a organizovaniu vedeckých konferencií. V súčasnosti pracujem vo verejnej lekárni, kde ma teší najmä dostatočný priestor na komunikáciu s pacientmi. Mimo pracovného času trávim voľný čas s rodinou, športom a maľovaním. Rád využijem svoje znalosti aj na zodpovedanie vašich otázok.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.