
Mgr. Martina Macfeldová
Dobrý deň,
pri histamínovej intolerancii je potrebné obmedziť potraviny, ktoré sú bohaté na histamín. Patria sem potraviny s vysokým obsahom octu, ovocie a zelenina ako avokádo, špenát alebo paradajky, orechy, šošovica, cícer, zrejúce syry, akékoľvek údené ryby a všetky spracované potraviny (konzervačné látky obsahujú veľké množstvo histamínu).
Pri alergii na bielkovinu kravského mlieka sa vylúči kravské mlieko, mliečne výrobky a všetky produkty, ktoré mlieko obsahujú, a nahradia sa rastlinnými alternatívami – rastlinnými mliekami (napr. mandľové, makové, kokosové, ryžové a pod.), rastlinnými smotanami (mandľová, ovsená a pod.), rastlinnými maslami, rastlinnými jogurtmi (domáce kokosové, ryžové). Je potrebné tiež kontrolovať zloženie všetkých ostatných potravín a vylúčiť alebo nahradiť potraviny, ktoré mlieko obsahujú, ako sú bežne predávané zmrzliny, pečivo, koláče, dezerty, sušienky, sladkosti. Tieto všetky výrobky je možné vyrobiť aj doma bez mlieka.
Ryžový proteín obsahuje kvalitný zdroj bielkovín, možno ho získať ako z bielej, tak hnedej ryže. K dispozícii je vo forme najčastejšie bieleho prášku, ktorý sa dá pridať do obľúbenej kaše. Kokosová múka je chutná, je ľahko stráviteľná a dodáva pocit plnosti, má vysoký podiel vlákniny a proteínov. Mandľové maslo vyrobené iba z rozomletých mandlí obsahuje 21 g bielkovín na 100 g mandľového masla.
S prianím pekného dňa,
Martina Macfeldová
Podobné otázky
Bolesti brucha po mliečnych jedlách
AlergiaVýživaViete poradiť probiotiká na následky po prejave alergie na kravsku bielkovinu ? Napínanie na vracanie pri niektorých potravinách ,bolesti čriev , zápcha po predchádzajúcej hnačke , nechutenstvo po určitom množstve / druhu jedla
zobraziť odpoveďNajnovšie otázky
Spýtajte sa lekárnika
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.
