Späť do poradne
Otázka z 17. 5. 2024
Dobrý deň, chcela by som sa informovať či môžem forcapil užívať aj keď mám histaminovu intoleranciu, viete mi poradiť aj účinný zelený jačmeň na histam. Ďakujem
Na otázku odpovedá:

Mgr. Martina Macfeldová

Dobrý deň,

histaminová intolerance vzniká, ak telo nedokáže správne metabolizovať histamín a dostatočne ho odbúravať. Za HIT totiž stojí nepomer medzi prísunom a odbúravaním histamínu. K tomu zvyčajne dochádza kvôli defektu enzýmu odbúravajúceho histamín v zažívacom trakte, ktorý postihuje asi 1-3 % populácie. Až z 80 % sú postihnutí ľudia stredného veku, častejšie ženy než muži.

Diaminooxidáza (DAO) je enzým, ktorý zastáva dôležitú úlohu v metabolizme histamínu. Najaktívnejší je DAO v bunkách steny tenkého čreva a vo vzostupnej časti hrubého čreva a funguje ako „bariéra“ proti vstrebávaniu nadbytku histamínu. Enzým DAO sa podieľa na rozkladaní histamínu z potravy a v tkanivách. Vďaka tomu sa hladina histamínu v tele drží v optimálnom rozmedzí. Nedostatočná aktivita DAO alebo nedostatočná produkcia enzýmu vedú k zvýšeným hladinám histamínu v tele, ktoré spôsobujú rôzne zdravotné problémy označované ako histamínová intolerancia (HIT).

Odporúča sa, aby si pacient viedol tzv. diétny denník, v ktorom bude zaznamenávať všetky konzumované potraviny a následné symptómy. Takto vyskúšajte aj užívanie zeleného jačmeňa, či je pre vás vhodný. Pomôže to identifikovať potraviny spúšťajúce prejavy HIT, ktorým by sa mal radšej vyhnúť.

Ľudia s HIT sú citliví na potraviny s vysokým obsahom histamínu. Potrebujú preto dodržiavať špeciálnu nízkohistamínovú diétu. Doplnok stravy Forcapil obsahuje aminokyseliny plus minerály a vitamíny a nemal by patriť medzi produkty s vysokým obsahom histamínu ani medzi potraviny schopné uvoľňovať histamín, tzv. histaminoliberátory (napr. ananás, kakao).

Všeobecne možno medzi vysoko histamínové jedlá zaradiť všetky fermentované potraviny (najmä zrejúce syry, údeniny, kvasenú kapustu, kvasné octy, pivo, víno, sekty...) alebo produkty s kvasnicami, trvanlivé komerčne vyrábané omáčky, dresingy, nátierky, konzervované potraviny, aditíva v potravinách (ako sú siričitany, glutamáty, dusičnany, benzoáty, potravinové farbivá).

S prianím pekného dňa

Martina Macfeldová

Užitočné?

Odporúčané kategórie

Podobné otázky

Najnovšie otázky

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.

Všetky otázky