Moruša: zdravotné výhody a použitie
Moruše, či už biele alebo čierne, sú kríky patriace do čeľade Moraceae. Pestujú sa po celom svete a sú cenené pre svoje sladké plody s množstvom vitamínov. Pôvodne pochádzajú z Ázie, v súčasnosti sa pestujú vo vhodných klimatických podmienkach po celom svete, vrátane Slovenskej republiky.

Allnature Sušené Mango exclusive 500 g
Allnature Moruša sušená 500 g
Allnature Figy sušené natural 1000 g
Allnature Sušený kvet ibišteka 250 g
Allnature Dračie ovocie sušené mrazom 20 g
Big Boy Mango plátky lyofilizované Eko varianta 130 g
Wolfberry Květ Ibišku kandovaný 100 g
GymBeam BIO Camu Camu 100 g

Prínosy pre zdravie
Moruše sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré majú nespočetné množstvo zdravotných výhod. Ovocie je obzvlášť bohaté na:
Konzumácia moruše môže podporiť zdravie srdca, imunitný systém alebo pomôcť zlepšiť trávenie. Okrem toho moruše obsahujú zložky, ktoré môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi, čo je obzvlášť prospešné pre ľudí s diabetom.
GS Koenzým Lipo Q10 100mg 60 kapsúl
Bloom Robbins Glowy skin Collagen gummies 40 ks
Natios Myo-Inositol 500 mg 90 kapsúl
Natios NAC N-Acetyl Cysteine 597 mg 180 kapsúl
Pharma Nord BIO Pycnogenol 90 tabliet 90 tabliet
BrainMax Koenzým Q10, Ubiquinol, Kaneka 60 kapslí
Viridian 100% Organic Black Seed Oil 200 ml
Naturlabs Liposomálny Quercetin 60 kapsúl
Adelle Davis Lipozomálny glutatión 200 ml
Supradyn CO Q10 Energy 90 tabliet
Viridian High Potency Black Seed Oil 3% TQ, 50 ml
Adelle Davis Selén 200 mcg 60 kapsúl
Adelle Davis Lipozomálny kurkumín 200 ml
Viridian Vitamín E 330mg 400iu, 90 kapsúl
Bioaktivní Q10 Uniqinol 100 mg 30 kapsúl
Puhdistamo Super Omega-3 60 kapslí
Moruša v kuchyni
Moruše
sú v kuchyni neuveriteľne všestranné. Ich sladká, mierne kyslastá chuť
je ideálna na prípravu džemov,
marmelád, kompótov a
dezertov.
Morušové víno a sirupy sú ďalšími obľúbenými
spôsobmi, ako využiť jedinečnú chuť tohto ovocia. Moruše sa dajú
použiť aj do šalátov a smoothies alebo ako
chutné a zdravé občerstvenie. Či už dávate prednosť tradičným receptom
alebo experimentujete s novými chuťami, moruše sú skvelým doplnkom vašej
kuchyne.
Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová hovorí:
„Moruše možno v receptoch použiť ako náhradu malín a
černíc. Majú však sladšiu chuť a pripomínajú med alebo figy. Sú vhodné
do rannej kaše a ako zdravá desiata s orechmi. Sú dobré do džemov,
marmelád, koláčov alebo zmrzliny.
Morušovník pochádza z Ázie a jeho listy sa pôvodne používali ako potrava
pre larvy priadky morušovej. Obľubu medzi ľuďmi si získala najmä pre svoje
sladké plody, ktoré sú chutné aj sušené. V Európe sa rozšírila
v stredoveku. Zaslúžil sa o to cisár Karol Veľký, ktorý nariadil
pestovanie priadky morušovej na cisárskych farmách. Dnes si môžeme
pochutnať na moruši bielej, moruši čiernej, moruši previsnutej a ďalších
druhoch.“
Moruša v kozmetike
Moruše sú nielen chutné a zdravé, ale majú aj využitie v oblasti
kozmetiky. Vďaka svojim antioxidačným a upokojujúcim vlastnostiam sa
výťažky z moruše často používajú v prípravkoch na starostlivosť
o pleť. Tieto výrobky môžu pomôcť pri boji proti
starnutiu, zmiernení
vrások a zlepšení celkového vzhľadu
pokožky.
Morušové oleje a výťažky sa používajú aj pre ich schopnosť
upokojovať podráždenú pokožku.
Bioderma Photoderm SPOT-AGE SPF 50+ 40 ml
Bioderma Hydrabio Créme Výživný hydratačný krém 50 ml
Avène Hyaluron Activ B3 Krém-náplň 50 ml
Yves Rocher Denná regeneračná starostlivosť Elixír Botanique 50 ml
Yves Rocher Vysoko regeneračná starostlivosť 75 ml
Yves Rocher Starostlivosť proti vráskam v okolí očí 14 ml
Yves Rocher denná starostlivosť proti vráskam Riche Créme 50 ml
Yves Rocher Intenzívna nočná starostlivosť 50 ml
Medik8 Daily Radiance Vitamin C, Antioxidačný krém 50 ml
Možné riziká
Aj keď sa moruše všeobecne považujú za bezpečné ovocie, je dôležité
uvedomiť si možné riziká spojené s ich konzumáciou. Moruše môžu
interagovať s niektorými liekmi, najmä čierne moruše
reagujú s liekmi na zníženie hladiny cukru v krvi, ktoré sa používajú
pri liečbe cukrovky.
Pri konzumácii moruše je tiež dôležité byť opatrný, ak máte
alergiu na niektoré iné druhy ovocia alebo rastlín, pretože
môžu vyvolať alergickú
reakciu. Preto je bezpečnejšie pri prvom ochutnaní vyskúšať len jeden
kúsok. Vždy, keď máte pochybnosti, je vhodné sa pri konzumácii moruše
poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu.
Záver
Moruša je nádherným darom prírody, ktorý ponúka bohaté využitie od gastronómie až po kozmetiku. Vďaka svojmu širokému nutričnému profilu môžu moruša priniesť mnoho výhod pre vaše zdravie a pohodu. Či už si ju vychutnávate čerstvú, vo forme džemu alebo ako súčasť kozmetických prípravkov, predstavueú skvelý spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček o potravinu plnú vitamínov a minerálov.
Zdroje
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-357/black-mulberry
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-mulberries
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8241616/
https://www.researchgate.net/publication/344085417_Nutrition_importance_and_health_benefits_of_mulberry_leaf_extract_A_review
Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová
Vyštudovala som farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové. Od 90. rokov sa nepretržite venujem praktickému lekárenstvu, pričom sa tiež zaujímam o novinky vo svete farmácie. Dôkladne zisťujem zloženie produktov, ktoré sú dostupné v zahraničí a u nás zatiaľ nie. Voľný čas predovšetkým trávim s rodinou, s ktorou veľmi rada chodím do prírody a po horách. Aktívne sa tiež venujem foteniu, volejbalu a posilňovni.
Spýtajte sa lekárnika
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.
