Moruša: zdravotné výhody a použitie

Moruše, či už biele alebo čierne, sú kríky patriace do čeľade Moraceae. Pestujú sa po celom svete a sú cenené pre svoje sladké plody s množstvom vitamínov. Pôvodne pochádzajú z Ázie, v súčasnosti sa pestujú vo vhodných klimatických podmienkach po celom svete, vrátane Slovenskej republiky.

pilulka
pilulka

Prínosy pre zdravie

Moruše sú bohatým zdrojom vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré majú nespočetné množstvo zdravotných výhod. Ovocie je obzvlášť bohaté na:

Konzumácia moruše môže podporiť zdravie srdca, imunitný systém alebo pomôcť zlepšiť trávenie. Okrem toho moruše obsahujú zložky, ktoré môžu pomôcť regulovať hladinu cukru v krvi, čo je obzvlášť prospešné pre ľudí s diabetom.

Moruša v kuchyni

Moruše sú v kuchyni neuveriteľne všestranné. Ich sladká, mierne kyslastá chuť je ideálna na prípravu džemov, marmelád, kompótov a dezertov.

Morušové víno a sirupy sú ďalšími obľúbenými spôsobmi, ako využiť jedinečnú chuť tohto ovocia. Moruše sa dajú použiť aj do šalátov a smoothies alebo ako chutné a zdravé občerstvenie. Či už dávate prednosť tradičným receptom alebo experimentujete s novými chuťami, moruše sú skvelým doplnkom vašej kuchyne.

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová hovorí:

„Moruše možno v receptoch použiť ako náhradu malín a černíc. Majú však sladšiu chuť a pripomínajú med alebo figy. Sú vhodné do rannej kaše a ako zdravá desiata s orechmi. Sú dobré do džemov, marmelád, koláčov alebo zmrzliny.

Morušovník pochádza z Ázie a jeho listy sa pôvodne používali ako potrava pre larvy priadky morušovej. Obľubu medzi ľuďmi si získala najmä pre svoje sladké plody, ktoré sú chutné aj sušené. V Európe sa rozšírila v stredoveku. Zaslúžil sa o to cisár Karol Veľký, ktorý nariadil pestovanie priadky morušovej na cisárskych farmách. Dnes si môžeme pochutnať na moruši bielej, moruši čiernej, moruši previsnutej a ďalších druhoch.“

Moruša v kozmetike

Moruše sú nielen chutné a zdravé, ale majú aj využitie v oblasti kozmetiky. Vďaka svojim antioxidačným a upokojujúcim vlastnostiam sa výťažky z moruše často používajú v prípravkoch na starostlivosť o pleť. Tieto výrobky môžu pomôcť pri boji proti starnutiu, zmiernení vrások a zlepšení celkového vzhľadu pokožky.

Morušové oleje a výťažky sa používajú aj pre ich schopnosť upokojovať podráždenú pokožku.

Možné riziká

Aj keď sa moruše všeobecne považujú za bezpečné ovocie, je dôležité uvedomiť si možné riziká spojené s ich konzumáciou. Moruše môžu interagovať s niektorými liekmi, najmä čierne moruše reagujú s liekmi na zníženie hladiny cukru v krvi, ktoré sa používajú pri liečbe cukrovky.

Pri konzumácii moruše je tiež dôležité byť opatrný, ak máte alergiu na niektoré iné druhy ovocia alebo rastlín, pretože môžu vyvolať alergickú reakciu. Preto je bezpečnejšie pri prvom ochutnaní vyskúšať len jeden kúsok. Vždy, keď máte pochybnosti, je vhodné sa pri konzumácii moruše poradiť s lekárom alebo odborníkom na výživu.

Záver

Moruša je nádherným darom prírody, ktorý ponúka bohaté využitie od gastronómie až po kozmetiku. Vďaka svojmu širokému nutričnému profilu môžu moruša priniesť mnoho výhod pre vaše zdravie a pohodu. Či už si ju vychutnávate čerstvú, vo forme džemu alebo ako súčasť kozmetických prípravkov, predstavueú skvelý spôsob, ako obohatiť svoj jedálniček o potravinu plnú vitamínov a minerálov.

Zdroje

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-357/black-mulberry

https://www.web­md.com/diet/he­alth-benefits-mulberries

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC8241­616/

https://www.re­searchgate.net/pu­blication/344085417­_Nutrition_im­portance_and_he­alth_benefits_of_mul­berry_leaf_ex­tract_A_review

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vyštudovala som farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové. Od 90. rokov sa nepretržite venujem praktickému lekárenstvu, pričom sa tiež zaujímam o novinky vo svete farmácie. Dôkladne zisťujem zloženie produktov, ktoré sú dostupné v zahraničí a u nás zatiaľ nie. Voľný čas predovšetkým trávim s rodinou, s ktorou veľmi rada chodím do prírody a po horách. Aktívne sa tiež venujem foteniu, volejbalu a posilňovni.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.