
PharmDr. Pavel Horký, Ph.D.
Dobrý deň,
histamínová intolerancia je veľmi nepríjemný zdravotný problém a je nutné dodržiavať správny jedálniček a vyhýbať sa predovšetkým potravinám, ktoré obsahujú vysoké množstvo histamínu.
V poslednej dobe je kladený dôraz na dlhodobé užívanie probiotických kmeňov, ktoré dokážu znižovať produkciu histamínu v črevách a tlmiť jeho signály vedúce k nepríjemným zažívacím ťažkostiam a celkovým príznakom.
Pridanie probiotík významne zlepšuje príznaky pacientov s histamínovou intoleranciou. Musia byť starostlivo vybrané kmene, ktoré túto schopnosť majú, pretože mnohé z nich naopak množstvo histamínu zvyšujú. Vhodné probiotiká pri histamínovej intolerancii by mali obsahovať nasledujúce kmene: Lactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium animalis ssp. lactis. Môžem odporučiť dva prípravky, jedným je Probio-Fix. Druhým prípravkom je Biopron Forte.
Chlorella a spirulina vyšli v štúdiách voči histamínovej intolerancii pozitívne. Bolo zistené, že typy týchto rias zabraňujú uvoľňovaniu histamínu zo žírnych buniek a môžu teda napomôcť prejavom tohto zdravotného problému. Zelený jačmeň je diskutovaná téma. Nie je vhodný podávať pri výskyte potravinových alergií a sám o sebe môže spôsobovať zažívacie ťažkosti, čo v tomto prípade nie je žiaduce.
Odporúčal by som sa zamerať na správny jedálniček, nasadenie vhodných probiotík a prípadne s lekárom konzultovať antihistaminiká pre zmiernenie prejavov histamínovej intolerancie.
S pozdravom,
Pavel Horký
Podobné otázky
Najnovšie otázky
Spýtajte sa lekárnika
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.
