Čo by sme robili bez pečene? Úloha tohto orgánu je v našom tele nenahraditeľná. Pečeň má na starosti filtráciu krvi po trávení, detoxikáciu a aj metabolizovať tuky a lieky. Ďalšou jej funkciou je tvorba žlče, ktorá je nevyhnutná hlavne pri trávení …
Čo by sme robili bez pečene? Úloha tohto orgánu je v našom tele nenahraditeľná. Pečeň má na starosti filtráciu krvi po trávení, detoxikáciu a aj metabolizovať tuky a lieky. Ďalšou jej funkciou je tvorba žlče, ktorá je nevyhnutná hlavne pri trávení mastných a ťažkých jedál.
Žlčník súvisí práve s tvorbou žlče v pečeni. Je to malý orgán v tvare hrušky, ktorý sa nachádza pod pečeňou a slúži práve na uskladnenie vytvorenej žlče.
Ochorenie pečene môže byť dedičné (genetické), alebo môžu byť tiež spôsobené rôznymi faktormi, ktoré pečeň poškodzujú, ako sú vírusy, konzumácia alkoholu a obezita. Podmienky, ktoré poškodzujú pečeň, môžu časom viesť k zjazveniu (cirhóze), čo môže viesť k zlyhaniu pečene, čo je život ohrozujúci stav. Včasná liečba však môže dať pečeni čas na vyliečenie. Pri závažnejších problémoch s pečeňou je nutné lekárske vyšetrenie a nasadenie správnej liečby.
Je dôležité vyhľadať lekársku pomoc pri akýchkoľvek príznakoch alebo obavách ohľadom žlčníka a pečene. Skorá diagnostika môže byť kľúčová pre účinnú liečbu.
Najlepšou prevenciou pred poškodením pečene je zdravý životný štýl. Zdravá strava, obmedzenie alkoholu a udržiavanie hmotnosti napomáhajú udržiavať zdravú pečeň. Dokázaný pozitívny vplyv na pečeň majú aj viaceré prírodné látky. Ich pozitívny efekt na zdravie pečene je založený hlavne na antioxidačnom účinku daných látok. Antioxidanty chránia naše bunky pred oxidačným poškodením. Pečeň je jeden z orgánov, ktorý je kvôli svojej funkcií najviac vystavený voľným radikálom a rôznym toxínom. Antioxidanty teda chránia pečeňové bunky pred poškodením.
Pestrec mariánsky (Silybum marianum) – pestrec je rastlina vzhľadovo veľmi podobná bodliaku. Jej semená obsahujú látku s názvom silymarín, ktorý je asi najviac používanou látkou v doplnkoch stravy podporujúcich fuknciu a regeneráciu pečene. Silymarín je zmes flavonoidových komplexov s protizápalovými a detoxikačnými účinkami.
Kurkumín – látka, ktorá dodáva kurkume žiarivo žltú farbu, má okrem iného silné antioxidačné účinky. Vďaka ním bráni poškodeniu pečene rôznymi toxínmi.
Glutatión - antioxidant, ktorý sú schopné bunky produkovať aj samé z troch aminokyselín: glutamínu glycínu a cysteínu. Jeho hladina však klesá s vekom a aj kvôli nepriaznivým faktorom z prostredia. Znižuje poškodenie buniek pri alkoholickom a nealkoholickom tukovom ochorení pečene.
Chlorella - je sladkovodná jednobunková riasa, ktorá obsahuje viaceré aktívne látky, napr. bielkoviny, vitamín B12, vitamín C, železo, omega3, a antioxidanty. Práve vysoký obsah antioxidantov je prospešný pre zdravie pečene.
Produkty z kategórie Pečeň a žlčník sme pre vás zoradili od najlepšie hodnotených. Pozrite sa na produkty z kategórie Pečeň a žlčník zoradené od tých najlacnejších. Kategóriu Pečeň a žlčník sme pre vás zoradili od najpredávanejších.