Vitamín D3 (cholekalciferol) je vitamín rozpustný v tukoch. Tento vitamín prijímame v potravinách, predovšetkým živočíšneho pôvodu. Primárne sa však tvorí v koži, pôsobením slnečného žiarenia UVB, ktoré je jeho najdôležitejším zdrojom.
Vitamín D3 (cholekalciferol) je vitamín rozpustný v tukoch. Tento vitamín prijímame v potravinách, predovšetkým živočíšneho pôvodu. Primárne sa však tvorí v koži, pôsobením slnečného žiarenia UVB, ktoré je jeho najdôležitejším zdrojom.
Potreba vitamínu D je zvýšená všade tam, kde dochádza k rýchlemu rastu kostí, takže jeho nedostatok spôsobí zhoršenú mineralizáciu t.j. rednutie kostí u detí a dospelých, čo môže viesť k osteoporóze v dôsledku zníženého vstrebávania vápnika.
Aj keď je vitamín D slnečným vitamínom, a preto sa najľahšie prijíma, paradoxne je v modernej dobe aj jedným z najnedostatkovejších. Medzi príčiny zníženého množstva vyprodukovaného vitamínu D patria opaľovacie krémy, horúce kúpele, ochrana tela pred slnkom, znečistené ovzdušie alebo ročné obdobia.
Malé množstvo vitamínu D môžeme získať aj z niektorých potravín. Vitamín D3 (cholekalciferol) sa nachádza v rybom tuku, pečeni, vaječnom žĺtku a mlieku. Inak sú mliečne výrobky vo všeobecnosti pomerne chudobné na vitamín D, pretože dobytok a hydina chované v uzavretých priestoroch majú často samy o sebe nedostatok.
Zákazníci si najviac obľúbili značky Terezia, Vigantolvit a BiotechUSA. Najlepšie hodnoteným výrobkom je Glenmark VITAMÍN D3 Oliva 2000 IU Plus 60 kapsúl.