Vedeli ste, že nelúpané sezamové semienka obsahujú oveľa viac vápnika ako kravské mlieko? A to nie je zďaleka ich jediný benefit. Tieto nenápadné semienka v sebe ukrývajú celú škálu telu prospešných látok. Poďme sa pozrieť na to, aké hlavné účinky …
Vedeli ste, že nelúpané sezamové semienka obsahujú oveľa viac vápnika ako kravské mlieko? A to nie je zďaleka ich jediný benefit. Tieto nenápadné semienka v sebe ukrývajú celú škálu telu prospešných látok. Poďme sa pozrieť na to, aké hlavné účinky majú.
Sezam možno nasypať takmer do akéhokoľvek pokrmu (šaláty, sushi, pečivo, raňajkové kaše,...) alebo rovno do úst. Jedným z variantov, kde môžeme sezam uplatniť, je pasta Tahini, ktorá je jednou zo surovín pri príprave hummusu. Dá sa konzumovať samostatne alebo ako náhrada masla. Obľúbeným je aj sezamový olej alebo mlieko, ktoré si s prehľadom pripravíte sami doma.
50 g nelúpaného sezamu rozmixujeme s 500 ml vody, ktorú sme nechali pár hodín odstáť. Na dosladenie môžeme použiť napríklad pár datlí alebo hrozienok. Dobrú chuť, prajeme.
Čierny sezam je chuťovo o trochu výraznejší ako svetlý. Obsahuje celý rad vitamínov a z minerálov obsahuje vápnik, meď, železo, mangán, zinok, horčík, draslík, fosfor, selén a sodík, ďalej obsahuje 20% bielkovín, 50% rastlinných olejov, 16% sacharidov a 9% vlákniny.