Egreš: Cenný pomocník s mnohonásobným využitím

Egreš, známy svojou jedinečnou chuťou a širokým spektrom využitia, je cenným doplnkom mnohých záhrad. Toto drobné ovocie plné vitamínov a minerálov je pozoruhodné nielen pre svoje výhody, ale aj pre svoju všestrannosť v kuchyni. V nasledujúcom článku sa budeme venovať jeho botanickým vlastnostiam, výživovým hodnotám a mnohému inému.

 

Obsah

  1. Botanická charakteristika
  2. Výživové a zdravotné výhody
  3. Zber a skladovanie
  4. Kulinárske využitie
  5. Záver
  6. Zdroje

Botanická charakteristika

Egreš známy aj ako srstka obyčajná, je kríkovitá rastlina patriaca do čeľade meruzalkovitých, do ktorej patria najmä ríbezle a kríženec josta.. Vyznačuje sa tŕnistými konármi, srdcovitými listami a malými, zvyčajne zelenými alebo červenými bobuľami, ktoré sú pokryté jemnými chĺpkami. Plody pochádzajú z Európy a severnej Afriky, kde sa pestujú už od stredoveku. V priebehu storočí boli vyšľachtené rôzne odrody, ktoré sa líšia farbou a chuťou od kyslej až po sladko aromatickú.

 

Spolu s ním existuje aj takzvaný indický egreš.Ale tu pozor, ide o trochu inú rastlinu z úplne inej čeľade. Jej pravý botanický názov je smúteň lekárska a je to tropický strom vysoký až desať metrov. 

 

Výživové a zdravotné výhody

Egreš je nutrične bohaté ovocie. Je zdrojom vitamínov C, E a B-komplexu, ktoré sú nevyhnutné na podporu imunitného systému, pokožky a celkového zdravia. Obsahuje aj minerálne látky ako železo, draslík, horčík, meď a vápnik. Vysoký obsah vlákniny v egreši podporuje normálne trávenie a pomáha tak predchádzať zápche.

 

Egreš je teda nielen chutný, ale aj veľmi prospešný. Jeho pravidelná konzumácia môže mať pozitívny vplyv na mnohé aspekty našej fyzickej kondície.

 

Zber a skladovanie

Správny zber a skladovanie egrešov je kľúčom k zachovaniu ich chuti a výživovej hodnoty. Egreš je najlepšie zbierať, keď je úplne zrelý a má charakteristickú farbu odrody, od svetlozelenej až po sýtočervenú. Plody by mali byť pevné a neporušené.

Zber

Egreše je najlepšie zbierať za suchého počasia, aby sa minimalizovala možnosť vzniku plesní na zozbieraných plodoch. Sezóna zberu sa môže líšiť v závislosti od odrody a lokality, plody dozrievajú zhruba počas júla.

Skladovanie

Čerstvo nazbieraný egreš možno skladovať v chladničke, kde vydrží približne týždeň. Na dlhšie skladovanie sa plody môžu zmraziť alebo spracovať na džemy, marmelády alebo kompóty.

Správnym zberom a skladovaním si môžete egreše vychutnávať aj mimo sezóny a využívať ich chuť a výhody po celý rok.

 

Kulinárske využitie

Egreš je v kuchyni mimoriadne všestranný, od sladkých až po slané jedlá. Jeho jedinečná sladkokyslá chuť oživí mnohé recepty, či už v dezertoch, omáčkach alebo šalátoch.

Dezerty

V klasických receptoch, ako sú bublaniny, koláče a džemy, egreše dodávajú príjemnú kyslosť, ktorá vyvažuje sladkosť cukru.

Omáčky

Egrešová omáčka môže byť skvelou prílohou k mäsu, najmä ku kuracine alebo kačici, kde kontrast sladkej a kyslej chuti vytvára harmonickú kombináciu.

Saláty

Čerstvé bobule egreša môžu dodať ovocným alebo zeleninovým šalátom zaujímavý rozmer, a to ako chuťovo, tak aj vizuálne.

Pilulka odborník Bc. Marie Siatka hovorí:

„Egreš je jedným z bežných kríkov pestovaných v záhradách. Vďaka vysokému obsahu vitamínov a minerálov sú jeho plody vynikajúcim pomocníkom pri udržiavaní zdravia. A pre svoju sladkokyslú chuť je užitočný v kulinárstve na prípravu dezertov alebo omáčok.“

Experimentovaním s egrešom v rôznych receptoch môžete objaviť nové obľúbené jedlá a zároveň využiť výhody, ktoré toto ovocie ponúka.

 

Záver

Egreš je výnimočné ovocie, ktoré ponúka mnoho možností využitia v kuchyni aj v zdravotníctve. Vďaka svojej jedinečnej chuti a bohatému obsahu vitamínov a minerálnych látok môže byť egreš skvelým doplnkom vášho každodenného jedálnička. Vďaka jeho pomerne jednoduchému pestovaniu si ho môže dovoliť vypestovať takmer každý, kto má záujem o domáce zahradkárstvo. Kríky egreša nielenže obohatia vašu záhradu o krásne plody, ale umožnia vám aj prístup k čerstvým plodom plným prospešných látok.

 

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza odborné lekárske poradenstvo. Konkrétne odporúčania vždy konzultujte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

 

Zdroje

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-784/indian-gooseberry

https://www.me­dicalnewstoda­y.com/articles/go­oseberry-benefits

https://www.he­althline.com/nu­trition/indian-gooseberry

https://www.me­dicinenet.com/in­dian_gooseberry_be­nefits_uses_an­d_side_effects/ar­ticle.htm

https://www.sci­encedirect.com/sci­ence/article/ab­s/pii/B978012375­6886100775

https://www.web­md.com/diet/he­alth-benefits-amla

https://www.he­althline.com/nu­trition/amla-juice

Autor článku

Bc. Marie Siatka

Vyštudovala som odbor Ochrany verejného zdravia na Lekárskej fakulte Ostravskej univerzity. Témy zdravia a prevencie sú mi veľmi blízke. V súčasnosti pracujem v zdravotnom ústave na oddelení mikrobiológie vôd, potravín a predmetov bežného užívania. S manželom máme masérsky salón, kde sa venujeme nielen uvoľňovaniu svalov, ale aj komplexnej regenerácii tela a mysle. Vo svojom voľnom čase rada cestujem, chodím po horách alebo sa venujem joge.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.