Xantánová guma zlepšuje kvalitu pečiva a pôsobí ako emulgátor a prírodný stabilizátor. Vynikajúci nie len pre prípravu bezlepkových pokrmov. Viac informácií
Xantánová guma je hydrokoloidný, takže na seba dobre viaže vodu. Táto jej vlastnosť sa využíva predovšetkým pri náhrade lepku, pretože pomáha zlepšovať vlastnosti cesta vyrábaného z bezlepkových surovín. Pečivo sa s xantánom omnoho menej drobí, lepšie drží tvar, ale hlavne vydrží ďaleko dlhšie vláčnejšie.
Xantán môžete používať ako pri klasickom pečení, tak pri príprave pečiva v domácej pekárni. Pridáva sa zamiešaný do múky a môže sa použiť nie len do kysnutého cesta, ale napríklad aj do lineckého, piškótového, treného, odpalovaného, alebo lístkového cesta.
Pri príprave bezlepkových výrobkov sa dáva 1 až 2 g xantánovej gumy na 1 kilogram všetkých suchých hmôt použitých pri príprave cesta. Hotové výrobky, a to nie len pre celiatikov, zostávajú s xantánovou gumou omnoho dlhšie krehké, čerstvé a pomalšie vysychajú.
Xantán sa ale dá použiť aj pri príprave dressingov, mäsových štiav a omáčok, pri zaváraní mäsa, domácej výrobe šunky, zmrzliny, alebo dokonca cukroviniek, ktoré budú mať konzistenciu “gumových medvedíkov“.
Skladovanie
Skladujte v suchu a tme.
Krajina pôvodu
Čína.
Zloženie
Xantanová guma (E415) 100%. Nahrádza funkciu lepku u bezlepkového pečiva.
Pozrite tiež ďalšie produkty značky Wolfberry, ktoré sú v kategóriách Bezlepkové potraviny a Potraviny, nápoje. Ak si nie ste istí výberom tohto produktu, inšpirujte sa v kategórii Bezlepkové kaše.

