Kombucha alebo kombuča (čajová huba) je veľmi kvalitná násada na výrobu kvaseného nápoja kombucha. Má dostatočne veľký a kvalitný fungus pre okamžité rozmnoženie. Kombucha je symbióza kvasníc a laktobacilov majúce neopakovateľný vplyv na organizmus. Viac informácií

Tento produkt nie je momentálne dostupný.

Užívanie kombuchy je datované už okolo roku 200 pred naším letopočtom. Vedecky bola prvýkrát skúmaná v roku 1852.

Kombucha nie je huba, ale symbióza kultúr kvasníc, laktobacilov, kvasiniek a baktérií. Kombucha rastie v čaji, kde je podporovaná kofeínom, teobromínom a teofylínom, avšak je možné ju pripraviť aj v bylinných čajoch. Na povrchu čaju sa vytvára celulózový fungus – materská huba, od ktorej sa neskôr oddeľujú huby dcérske - huba sa množí.

Kombuchu môžu užívať deti od troch rokov. Odporúča sa piť jeden pohár ráno na lačno a dve počas dňa pred jedlom. Spočiatku môže pitie kombuchy vyvolávať nechcené pocity v oblasti žalúdka. Tento stav je dočasný a zmiernime ho podávaním kombuchy po jedle.


Čo potrebujeme:

  • čierny alebo zelený čaj - množstvo 2-8 g na 1 liter, najlepšie Darjeeling Himalaya alebo Ceylon,
  • cukor repný alebo trstinový - množstvo 80 g na 1 liter,
  • nádobu na kvasenie kombuchy - najlepšie sklenenú,
  • kombuchovú násadu.

Postup prípravy

Uvarte množstvo čaju, ktoré chcete kvasiť, rozmiešajte v ňom cukor a nechajte ho vychladnúť na teplotu okolo 30 ° C. Po vychladnutí položte fungus kombuchy na povrch čaju a pridajte nálev, v ktorom bol. Zakryte priedušným textilným obrúskom, uchovávajte v tieni na mieste s teplotou približne 21-24 °C a nechajte kvasiť podľa vašej chuti cca 7-20 dní. Počas tejto doby ochutnávajte slamkou, či nápoj dosiahol požadovanú chuť. Po dokvasení, podľa vašich predstáv, vyberte fungus, ktorý sa rozrástol, uložte ho do nádoby a zalejte trochou hotovej kombuchy pre ďalšie použitie. Kombuchu prelejte cez sitko do fliaš a môžete ju piť.

Počas kvasenia by sa v miestnosti nemalo fajčiť ani byť prítomné iné pachy. To má veľký vplyv na chuť. Taktiež by kombucha nemala byť umiestnená v nádobách z hliníka a ďalších kovov, okrem kvalitného nerezu. Pre výrobu kombuchy možno použiť aj rôzne druhy bylín. Hotová kombucha nesmie byť ohrievaná nad 50 ° C. Po viacnásobnom použití sa môže meniť chuť nápoja, pretože kombucha starne.

Kombucha je nesmrteľná, pri dobrej starostlivosti vám bude dávať neustále nové dcérske kombuchy.

Zloženie

Násada obsahuje fungus cca 7 x 7 cm a kvasný ocot, v ktorom je kombucha uchovávaná kvalitne po neobmedzenú dobu. Násada je vhodná na 5 l čaju, potom je možné ju naďalej neobmedzene množiť.

Surovina na prípravu bylinkového čaju - nálevu.

Pozrite tiež ďalšie produkty značky Salvia Paradise, ktoré sú v kategóriách Potraviny, nápoje a Nápoje. Výrobok hodnotilo 13 zákazníkov a 62 % by ho odporúčalo aj ostatným. Ak si nie ste istí výberom tohto produktu, inšpirujte sa v kategórii Kombucha.

Doplňujúce informácie

EAN
8595595903086
Vek
>3 rokov
Veľkosť balenia
300 ml
Druh čaju
Krajina pôvodu
Forma potravín
Príchuť
Alergeny
Originálny názov
Salvia Paradise Kombucha násada 300ml
Dodávateľ na trh
Salvia Paradise

Recenzie a skúsenosti s produktom

3.5
Hodnotilo 13 zákazníkov
Napísať hodnotenie
5
8x
4
0x
3
0x
2
1x
1
4x