Pokiaľ je vaším cieľom zhodiť pár kíl a spáliť tuk, musíte sa dostať do kalorického deficitu. Vaše telo tak bude pri výdaji energie siahať do vlastných zásob a využívať energiu z uložených tukov.
Pri redukčnej diéte je potrebné naozaj starostlivo vyberať potraviny. Vyberajte len tie, ktoré majú menej energie a viac vlákniny a ďalších bioaktívnych látok dôležitých pre fungovanie metabolizmu.
Poznáte to. Chcete schudnúť, trápite sa diétami, odopierate si obľúbené dobroty, ale chcený efekt sa nie a nie dostaviť, nehovoriac o jojo efekte. Pokiaľ sa snažíme o redukciu váhy, bez spaľovačov tukov (doplnkoch stravy) a kvalitného tréningu, to pôjde ťažko. Ale so správnym režimom môže byť chudnutie jednoduchšie, rýchlejšie a bez zbytočného trápenia sa hladom. Nové trendy v zhadzovaní kíl sú účinné, zdravé a pomáhajú.
Redukčné diéty popisujú rôzne špeciálne účinky na zvýšenom spaľovaní tukov, ako ketóza, sacharidové vlny, zvýšenie bazálneho metabolizmu a prerušovaním stravy alebo efektívnejšom spaľovaní vďaka rôznym spaľovacom. Vyzerá to, že každá redukčná diéta funguje na základe mnohých rôznych mechanizmov, akými spaľujú tuk a prispievajú k poklesu hmotnosti. V skutočnosti majú ale tieto diéty mnoho spoločeného. Presvedčte sa o tom.
Začiatky s nízkosacharidovou diétou môžu byť naozaj náročné, ale vôbec to nie je o hladovaní. Práve naopak. Súčasťou nízkosacharidové diéty sú tuky, o ktorých si často myslíme, že nemôžu byť súčasťou diét. Naopak je potrebné prehodnotiť význam sacharidov, ktorých máme v strave zbytočne veľa.
Redukčné diéty fungujú všetky na rovnakom princípe, a to na tvorbe kalorického deficitu, pričom sa medzi sebou jednotlivé diéty líšia iba v tom, akým spôsobom je dosiahnutý kalorický deficit.
Ketonová diéta je predovšetkým zo začiatku veľmi náročná. Je založená na princípe zvyšovania príjmu bielkovín a tukov a skutočne veľmi výraznom obmedzení sacharidov. Pri znížení množstva sacharidov nastane zhruba po 2–3 dňoch vytúžený stav zvaný Ketóza. Znamená to, že telo vyčerpá zásoby glykogénu v črevách, z ktorých získava energiu pre činnosť svalov, mozgu, srdca a ďalších vnútorných orgánov. Telu tak neostane nič iného, než vyrábať energiu rozkladom tukových buniek.
Prerušovanému hladovaniu, ktoré v angličtine nájdete pod pojmom intermittent fasting, má mnoho spôsobov prevedenia, ale stále ide o to isté: časť dňa jesť a v ďalšej časti dňa hladovať. Prirodzene ho drží každý z nás, pokiaľ sa teda nebudíte v noci s tak silným hladom, že vás donúti vstať z postele a vyplieniť chladničku. Len si možno dávajte posledné jedlo o ôsmej a raňajkujete už po šiestej. Pri prerušovanom pôste sa, samozrejme, drží dlhšia časová medzera bez jedla: od najpopulárnejších 12 až po 36 hodín.
Dukanova diéta spočíva v príjme produktov s vysokým množstvom bielkovín a s obmedzeným prísunom sacharidov. V Dukanovej diéte je najdôležitejšie prísne dodržovať tieto makro živiny.