Semienka šalvie hispánskej sú tak výživovo vhodným doplnkom zlatej ľanovej múky, ktorá je tiež súčasťou tejto zmesi, na prípravu chutného, vlhkého a bezlepkového chleba.
Základná príprava:
- 500 g zmesi
- 500 ml(g) vody
- 20 ml oleja
- 15 g čerstvého droždia
Postup výroby chleba v domácej pekárni
Vlažnú vodu a olej nalejte do pekárne, rozdrobte čerstvé alebo sušené droždie a pridajte chlebovú zmes. Odporúčané dávkovanie droždia a vody sa vzťahuje na bezlepkové programy pečenia s dobou kysnutia približne 45 - 50 min. a dobou pečenia približne 60 min. Počas kysnutia by sa už nemalo miešať.
V závislosti od typu pekárne a dĺžky použitého programu môžeme upraviť teplotu vody a množstvo droždia. Ak je chlieb prepadnutý a prekysnutý (väčšie a nerovnomerné póry v striedke), znížime dávku droždia alebo použijeme chladnejšiu vodu. Ak je naopak chlieb nedopečený, má hustejšiu štruktúru a má tendenciu na povrchu praskať, použite viac droždia alebo teplejšiu vodu. Počas prvých minút miešania je dobré použiť mäkkú stierku na naberanie prísad, ktoré sa prilepili na steny misy, do cesta. Chlieb krájajte, keď úplne vychladne.
Postup pri pečení v bežnej rúre
Podľa receptu zmiešajte všetky ingrediencie naraz a vymieste. Dobre pripravené cesto nechajte chvíľu odpočívať (asi 5 min) a potom ním naplňte dôkladne vymastenú formu. Tvarovať môžete ľahko naolejovanými dlaňami alebo môžete vysypať napr. hladkou pohánkovou múkou. Vytvarovaný valček cesta môžete tiež obaľovať v zmesi semienok. Formu na chlieb naplňte približne do 3/5. Nechajte kysnúť 45-60 minút (pri teplote 35&st. C) a chráňte pred korením. Pečieme v predhriatej rúre pri 180&st.C 50-60 minút. Vyberte si medzi spodným a horným ohrevom.
Ak chcete pripraviť menšie pečivo (napr. objemný chlieb, dalamánky, bagety alebo ciabatty), odstráňte z receptu približne 20 ml vody. Spracúvajte ako chlieb. Na pečenie bagiet zvoľte vlnitý plech na pečenie. Menšie kúsky kysnú približne 40 minút, potom ich pečte pri vyššej teplote (aj 220°C) približne 20-25 minút.
Zloženie
Deproteinovaný pšeničný škrob, jačmenná múka, lupinová múka, zemiakové vločky, chia semienka (5 %), ľanová múka, zahusťovadlo guarová guma, cukor, soľ, chlebové korenie.
Pozrite tiež ďalšie výrobky značky Nominal, ktoré nájdete v kategóriách Bezlepkové potraviny, Potraviny, nápoje a Bezlepkové zmesi. Ak si nie ste istí výberom tohto produktu, inšpirujte sa v kategórii Bezlepkové zmesi.
EAN | 8594010190889 |
Značka | Nominal |
Veľkosť balenia | 500 g |
Vlastnosti | Bez lepku / bez glutenu / pro celiaky |
Alergeny | Bez lepku |
Forma potravín | Sypká zmes |
Krajina pôvodu | Česká republika |
Originálny názov | Směs na chléb s chia semínky Pro zdraví...500g |
Dodávateľ na trh | Grizly (CALBUCO s.r.o.) |