Črevá sa búria, cestu na záchod ste absolvovali už niekoľkokrát a jedlo nemôžete ani vidieť. Bohužiaľ to vyzerá, že ste sa nakazili črevnou chrípkou. Našťastie často platí, že ako rýchlo sa objavila, tak rýchlo zase zmizne. Prečítajte si, čo črevnú chrípku spôsobuje, a ako si v tomto stave môžete pomôcť.
Črevná chrípka je názov, ktorý všetci používame pre zápal žalúdka a čriev, odborne gastroenteritídu. Tá má buď vírusový pôvod, a v tom prípade je vysoko nákazlivá, alebo bakteriálny pôvod. Nakaziť sa môžete nielen od iných chorých, ale aj zo zle umytých, skazených alebo nevhodne skladovaných potravín. Vírusy sa prenáša tzv. fekálno-orálnou cestou, teda zo zvyškov stolice na rukách a následným priamym kontaktom.
Všeobecne platí, že v zimných mesiacoch je pravdepodobnejšia nákaza vírusovou črevnou chrípkou a v letných mesiacoch je nám zle vplyvom bakteriálnej infekcie z potravín. Gastroenteritída sa často objavuje aj pri cestovaní do tropických krajín, pretože v tamojšom jedle môžu byť prítomné baktérie, na ktoré naše telo nie je zvyknuté.
Doba od nakazenia po vypuknutie príznakov (inkubačná doba) býva spravidla 1–3 dni. Pri vírusovej črevnej chrípke je nákazlivosť najvyššia počas prvých 4 dní.
Vírus sa prenáša dotykom – buď priamym kontaktom s chorým alebo s nábytkom a inými plochami, ktorých sa chorý dotýkal. Pokiaľ teda ochorel člen rodiny, je dôležité dbať na zvýšenú hygienu (okrem umývania rúk mydlom tiež používať antibakteriálny gél, častejšie dezinfikovať toaletu a pod.) a nezdieľať s ním osobné predmety, ako sú uteráky.
Zázračná pilulka na črevnú chrípku bohužiaľ neexistuje, je ale množstvo možností, ako zmierniť jej príznaky. Zo všetkého najdôležitejšie je myslieť na pitný režim a mať stále po ruke obyčajnú vodu alebo nesladený čierny čaj.
Pokiaľ vás trápi len hnačka, môžete vyskúšať osvedčených pomocníkov ako je Smecta alebo Imodium. Zároveň siahnite aj po probiotikách, ktoré by mali navodiť rovnováhu v črevách. Ak vás trápia ešte kŕče v bruchu a tiež vraciate, liekom na hnačku by ste sa mali radšej vyhnúť a skúsiť čo najviac odpočívať. Antibiotiká sa v prípade črevnej chrípky predpisujú výnimočne iba v prípade, keď lekár s istotou preukáže, že sa jedná o bakteriálnu infekciu.
„Črevná chrípka je označenie pre hnačkové ochorenie. Bežné hnačkové ochorenie zvládne dospelý vyliečiť sám v priebehu pár dní vhodnou diétou alebo zakúpením doplnkov v lekárni. Problém nastáva u malých detí a seniorov. Tí by mali čo najskôr vyhľadať lekársku pomoc, v prípade, že hnačky sprevádza teplota a častá frekvencia vylučovania stolice alebo zvracanie. U oslabených jedincov je riziko dehydratácie. Tomuto ochoreniu sa dá pomerne dobre predchádzať prevenciou.“
Deti si črevné a žalúdočné problémy najčastejšie donesú zo škôlky, školy alebo iného detského kolektívu. Problémy bývajú spôsobené rotavírusmi, proti ktorým však existuje nepovinné očkovanie. Aj u detí trvá črevná chrípka len pár dní.
Pokiaľ sa má problémy dojčené bábätko alebo batoľa,
určite s dojčením neprestávajte, pretože práve to mu zaisťuje potrebné
tekutiny. Rovnako platí pokračovať s dojčenskou
výživou u nedojčených detí. Pokiaľ máte pocit, že je
dieťa aj napriek tomu dehydrované, vyskúšajte rehydratačný roztok
Kulíšek.
Keď je vám najhoršie, sami spoznáte, že je ideálne nič nejesť a iba po malých dúškoch popíjať čierny čaj alebo vodu (dopĺňanie tekutín je dôležité). Ak cítite, že je to najhoršie za vami, začnite s banánom, nastrúhaným jablkom, suchármi alebo bielym suchým pečivom. Nič nepokazíte ani dusenou strúhanou mrkvou, suchou ryžou či piškótami. Neskôr skúste dusenú zeleninu alebo chudú šunku, veľa stratených živín vám dodá mäsový vývar (ale určite by mal byť bez tuku). Pokiaľ sa už cítite dobre, s konzumáciou mastných jedál a mliečnych výrobkov radšej ešte pár dní počkajte.
Najlepšou prevenciou črevných a žalúdočných ťažkostí je predovšetkým dôkladná hygiena a časté umývanie rúk. Preto deťom tieto pravidlá vštepujte už od malička a kúpte im stoličku do kúpeľne, aby si mohli ruky samy namydliť a umyť.
Preventívne užívajte kvalitné probiotiká a
laktobacily ako v doplnkoch stravy, tak v jedle (kvasená
zelenina, kórejské kimchi, mliečne kyslé výrobky, fermentovaná sója
v podobe tempehu alebo pasty miso). Vyvážená a zdravá strava je najlepšia
prevencia nielen črevnej chrípky, ale aj ostatných chorôb. Predovšetkým
v letných mesiacoch potom dávajte pozor na to, aby mäso, vajcia a mliečne
výrobky boli správne skladované.
Vyštudovala som odbor Ochrany verejného zdravia na Lekárskej fakulte Ostravskej univerzity. Témy zdravia a prevencie sú mi veľmi blízke. V súčasnosti pracujem v zdravotnom ústave na oddelení mikrobiológie vôd, potravín a predmetov bežného užívania. S manželom máme masérsky salón, kde sa venujeme nielen uvoľňovaniu svalov, ale aj komplexnej regenerácii tela a mysle. Vo svojom voľnom čase rada cestujem, chodím po horách alebo sa venujem joge.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.