
Čo jesť a čo nejesť počas tehotenstva
Počas tehotenstva sa odporúča jesť vyváženú a pestrú stravu, ktorá obsahuje dostatočné množstvo vitamínov. Ideálne je do jedálneho lístka zaradiť viac ovocia a zeleniny, ďalej potraviny bohaté na živočíšne a rastlinné tuky.
Optimálna výživa môže pomôcť budúcej mamičke splniť zvýšené fyzické nároky počas tehotenstva a pomôcť vývoju plodu. Niektoré jedlá a nápoje, ako sú alkohol a zrejúce syry, však môžu mať zlý vplyv na zdravie tehotnej ženy, prípadne na zdravie jej dieťaťa. V tomto článku vysvetlíme, čo jesť počas tehotenstva a čomu sa, naopak, vyhnúť.
Čo zaradiť počas tehotenstva do jedálnička?
- Ovocie a zeleninu – ideálny denný príjem je 2,5 šálky zeleniny a 2 šálky ovocia.
- Komplexné sacharidy – sú obsiahnuté v škrobovej zelenine (sladké zemiaky, maslová tekvica, pohánka a strukoviny). Pokiaľ je to možné, zvoľte radšej tieto ako rafinované sacharidy, ktoré sú v bielom pečive, cestovinách a ryži.
- Tuky – príjem omega-3 polynenasýtených mastných kyselín je počas tehotenstva zásadný. Preto sa odporúča konzumácia tučných rýb (losos, sleď a pstruh), ľanových a slnečnicových semienok a vlašských orechov.
- Bielkoviny – zamerajte sa ako na živočíšne, tak aj rastlinné bielkoviny v rámci vyváženej stravy.
- Vlákninu – celozrnné potraviny, ako sú ovos, hnedá ryža, fazuľa a šošovica, ovocie a zelenina, sú bohaté na vlákninu. Tieto potraviny prispievajú k celkovému zdraviu čriev. Strava s vysokým obsahom vlákniny môže tiež znížiť riziko rozvoja komplikácií spojených s tehotenstvom, ako sú hemoroidy a zápcha.
Železo a tehotenstvo
Železo tvorí významnú časť hemoglobínu. Hemoglobín je krvné farbivo prenášajúce kyslík a zároveň hlavný proteín v červených krvinkách. Počas tehotenstva sa množstvo krvi v tele zvýši takmer o 50 %. Na vytvorenie dodatočného hemoglobínu v krvi tak telo potrebuje viac železa.
Bohatým zdrojom železa sú nasledujúce potraviny:
- Chudé mäso
- Hydina
- Losos
- Pečeň
- Strukoviny
- Tmavozelená zelenina
- Ovocie (marhule, slivky, hrozienka)
- Sója
Doplnky so železom
Aké vitamíny brať?
Počas tehotenstva a dojčenia potrebuje žena viac vitamínov rozpustných vo
vode a v tukoch. Patrí sem okrem iného folát
(kyselina listová), cholín a vitamíny
B12, A a D.
Lekári odporúčajú užívať vitamínové doplnky pred, počas a po
tehotenstve, aby si telo udržalo zdravú hladinu živín.
Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová hovorí:
„Kyselina listová má zásadný význam pre prevenciu vzniku vrodených chýb nervovej trubice a hrá kľúčovú úlohu v procese bunkového delenia a je nevyhnutná pre rast a vývoj plodu. Dostatočný príjem folátu podporuje zdravie placenty a môže pomôcť predchádzať niektorým komplikáciám spojeným s tehotenstvom.
Z týchto dôvodov sa ženám plánujúcim tehotenstvo často odporúča začať užívať doplnky kyseliny listovej už niekoľko mesiacov pred počatím a pokračovať v jej užívaní aspoň do konca prvého trimestra tehotenstva. Odporúčaná denná dávka pre tehotné ženy je zvyčajne 400 až 800 mikrogramov, ale v niektorých prípadoch môže byť potrebná vyššia dávka.“
Akým potravinám sa počas tehotenstva vyhnúť?
- Morským plodom obsahujúcim ortuť – vyhnite sa alebo obmedzte príjem na absolútne minimum u žralokov a mečiarov.
- Tepelne neupravenému alebo čiastočne tepelne upravenému mäsu.
- Tepelne neupraveným mäkkýšom – pre riziko bakteriálnej alebo vírusovej kontaminácie, ktorá môže spôsobiť otravu jedlom.
- Surovým vajciam – vyhnite sa týmto a všetkým potravinám, ktoré ich obsahujú.
- Mäkkým, plesňovým zrejúcim syrom – syry, ako sú brie a hermelín, predstavujú riziko kontaminácie listériou. Listéria je skupina baktérií, ktoré môžu spôsobiť infekcie u tehotných žien a ich detí.
Čo nejesť v tehotenstve

Surové vajcia

Surové a čiastočne tepelne upravené mäso

Mäkký, plesňový zrejúci syr
Vitamíny pre tehotné
Kyselina listová
Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová
Vyštudovala som odbor Výživa a potraviny na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. Rozumiem tomu, akým spôsobom výživa ovplyvňuje ľudské zdravie a tiež tráviacim procesom v ľudskom tele. Som prevažne odborníkom na výživu detí, kde čerpám mnohokrát z osobných skúseností. Absolvovala som aj semestre anatómie a fyziológie, v ktorých sa aj naďalej vzdelávam. Počas štúdií som strávila rok v Taliansku, kde som sa naučila obstojne taliansky a aj to, v čom pre nás môže byť inšpiráciou stredomorská kuchyňa. Keď práve nepíšem články, tak cestujem, hrám volejbal a študujem marketing.
Spýtajte sa lekárnika
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.
