Počas tehotenstva sa odporúča jesť vyváženú a pestrú stravu, ktorá obsahuje dostatočné množstvo vitamínov. Ideálne je do jedálneho lístka zaradiť viac ovocia a zeleniny, ďalej potraviny bohaté na živočíšne a rastlinné tuky.
Optimálna výživa môže pomôcť budúcej mamičke splniť zvýšené fyzické nároky počas tehotenstva a pomôcť vývoju plodu. Niektoré jedlá a nápoje, ako sú alkohol a zrejúce syry, však môžu mať zlý vplyv na zdravie tehotnej ženy, prípadne na zdravie jej dieťaťa. V tomto článku vysvetlíme, čo jesť počas tehotenstva a čomu sa, naopak, vyhnúť.
Železo tvorí významnú časť hemoglobínu. Hemoglobín je krvné farbivo prenášajúce kyslík a zároveň hlavný proteín v červených krvinkách. Počas tehotenstva sa množstvo krvi v tele zvýši takmer o 50 %. Na vytvorenie dodatočného hemoglobínu v krvi tak telo potrebuje viac železa.
Počas tehotenstva a dojčenia potrebuje žena viac vitamínov rozpustných vo
vode a v tukoch. Patrí sem okrem iného folát
(kyselina listová), cholín a vitamíny
B12, A a D.
Lekári odporúčajú užívať vitamínové doplnky pred, počas a po
tehotenstve, aby si telo udržalo zdravú hladinu živín.
„Kyselina listová má zásadný význam pre prevenciu vzniku vrodených chýb nervovej trubice a hrá kľúčovú úlohu v procese bunkového delenia a je nevyhnutná pre rast a vývoj plodu. Dostatočný príjem folátu podporuje zdravie placenty a môže pomôcť predchádzať niektorým komplikáciám spojeným s tehotenstvom.
Z týchto dôvodov sa ženám plánujúcim tehotenstvo často odporúča začať užívať doplnky kyseliny listovej už niekoľko mesiacov pred počatím a pokračovať v jej užívaní aspoň do konca prvého trimestra tehotenstva. Odporúčaná denná dávka pre tehotné ženy je zvyčajne 400 až 800 mikrogramov, ale v niektorých prípadoch môže byť potrebná vyššia dávka.“
Vyštudovala som odbor Výživa a potraviny na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. Rozumiem tomu, akým spôsobom výživa ovplyvňuje ľudské zdravie a tiež tráviacim procesom v ľudskom tele. Som prevažne odborníkom na výživu detí, kde čerpám mnohokrát z osobných skúseností. Absolvovala som aj semestre anatómie a fyziológie, v ktorých sa aj naďalej vzdelávam. Počas štúdií som strávila rok v Taliansku, kde som sa naučila obstojne taliansky a aj to, v čom pre nás môže byť inšpiráciou stredomorská kuchyňa. Keď práve nepíšem články, tak cestujem, hrám volejbal a študujem marketing.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.