Ako si vybrať proteín?

Proteiny

Čo je to proteín?

Proteíny alebo bielkoviny sú základnými stavebnými prvkami ľudského tela a nachádzajú sa prakticky v každej bunke. Pozostávajú z aminokyselín. Naše telo však nedokáže bielkoviny ukladať, a preto je potrebné ich neustále dopĺňať, najmä u športovcov, ktorí majú pri športe zvýšený výdaj. Príjem kvalitných bielkovín je teda nevyhnutný pre regeneráciu a tvorbu novej svalovej hmoty, výživu tkanív a celkovú regeneráciu po fyzickej námahe.

srvátkové bielkoviny

Koľko bielkovín potrebujem?

Pri dopĺňaní bielkovín je potrebné zohľadniť vašu fyzickú aktivitu, fázu tréningu a v neposlednom rade nezabudnúť na započítanie bielkovín, ktoré prijímate z bežnej dennej stravy. Ak ste vo fáze intenzívneho tréningu, je vhodné začať s proteínovými doplnkami stravy. Všeobecne odporúčaný príjem pre športovcov je medzi 2 až 3 gramami bielkovín na kilogram telesnej hmotnosti.

Kedy je najlepší čas na proteín?

V podstate kedykoľvek počas dňa. Ráno a doobeda je vhodný rýchlo stráviteľný srvátkový proteín, najlepšie v kombinácii s jedlom. Naopak, pred tréningom sú žiaduce pomaly stráviteľné bielkoviny a po tréningu stavte na kombináciu rýchlo a pomaly stráviteľných proteínov pre pozitívnu dusíkovú bilanciu. Pred spaním zvoľte tzv. nočný proteín – micelárny kazeín, ktorý sa do tela vstrebáva postupne v priebehu 8 hodín.

Proteín
najlepší proteín

S čím zmiešať proteín?

Tekutina, v ktorej sa proteíny vstrebávajú do tela najrýchlejšie, je voda. Ideálne je používať túto kombináciu najmä hneď po tréningu, keď je rýchle vstrebávanie veľmi žiaduce. Naopak, v kombinácii s mliekom sa vstrebáva pomalšie. Je vhodný najmä na použitie ako náhrada niektorých jedál počas dňa. Ďalšou možnosťou, ako si spestriť chuť, je zmiešať ho s mandľovým mliekom. Chutné jedlá a nápoje vzniknú, keď proteín pridáte napríklad do obľúbenej kaše, palaciniek, smoothies alebo tvarohu.

Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová hovorí:

 „Je dôležité konzumovať potraviny s proteínmi vysokej biologickej hodnoty, ktoré poskytujú všetky esenciálne aminokyseliny potrebné pre ľudský organizmus. Moderný výskum neustále objavuje nové a fascinujúce aspekty proteínov vrátane ich využitia v medicíne, biotechnológiách a potravinárstve. Od syntézy nových liekov, cez vývoj alternatívnych zdrojov proteínov, ako sú rastlinné bielkoviny alebo laboratórne mäso, až po využitie enzýmov v priemysle.“

Ako viem, ktorý proteín mám užívať?

Dôležité je stanoviť si fitness cieľ a odpovedať na niekoľko otázok. Chce nabrať svalovú hmotu? Alebo len zredukovať tukové zásoby? Všetky tieto otázky zohrávajú zásadnú úlohu pri správnom výbere. Nech si nakoniec vyberiete akýkoľvek proteín, vždy nezabudnite dodržiavať presné pokyny na dávkovanie, ktoré uvádza výrobca na obale.
Proteíny sa delia na tieto typy:

 

  • Živočíšne (tzv. plnotučné): Obsahujú vyšší podiel esenciálnych aminokyselín. Ich nevýhodou je však často vyššie množstvo cholesterolu a tuku.
  • Zeleninové (tzv. neplnotučné): Na druhej strane majú nízky obsah tuku a pôsobia aj ako bohatý zdroj vlákniny a ďalších prospešných rastlinných látok. Nemajú však všetky dôležité aminokyseliny.

Bielkovinové koncentráty sú tzv. úplne „čisté“ a užívajú sa ako doplnok stravy k prírodným zdrojom bielkovín. Ich najväčšou výhodou je jednoduchá a rýchla príprava, obsahujú minimálne množstvo tukov, sacharidov a cholesterolu.

srvátkové bielkoviny

Proteíny pre rast svalov

Medzi športovcami je najobľúbenejším proteínom na rast svalovej hmoty jednoznačne srvátkový proteínový koncentrát (Whey Protein Concentrate). Zvyčajne obsahuje 60 – 80 % proteínu a ďalej sa delí podľa typu výroby. Je vhodný pre začínajúcich športovcov, ale aj pre kulturistov v objemovej fáze. Má malý podiel umelých sladidiel a je vhodný nielen po fyzickom výkone, ale aj kedykoľvek počas dňa. Okrem toho sa vyznačuje dobrou chuťou. Ďalším vhodným proteínom pre objemovú a udržiavaciu fázu je Cross Flow Micromicrofil­tration. Tento srvátkový koncentrát sa vyrába nechemickou metódou, ktorá umožňuje zachovať vysokú biologickú hodnotu suroviny.

bielkoviny na chudnutie

Proteiny na chudnutie

Ak držíte redukčnú diétu alebo chcete len budovať svalovú hmotu, je ideálne zvoliť srvátkový proteínový izolát. Obsah proteínu sa v ňom pohybuje v rozmedzí 75 – 90 % a má tiež nižší obsah tuku, rýchlo sa vstrebáva, a preto je vhodný najmä po tréningu. Ďalším proteínom na chudnutie je srvátkový proteínový hydrolyzát. Jeho obsah bielkovín sa pohybuje v rozmedzí 70 – 90 %. Neobsahuje žiadne cukry a je najrýchlejšie vstrebateľnou bielkovinou, opäť vhodnou hlavne po tréningu. Vzhľadom na absenciu cukrov a naopak značné množstvo umelých sladidiel však jeho chuť nie je úplne ideálna.

 Nočné proteíny

Nočné proteíny

Micelárny kazeín sa považuje za tzv. nočný proteín. Zabraňuje svalovému katabolizmu, ku ktorému dochádza počas noci, keď telo nedostáva žiadne živiny. Ide o proteínový doplnok získaný z mlieka, ktorý postupne uvoľňuje bielkoviny do tela až 8 hodín, a preto sa odporúča hlavne pred spaním.

vegánske bielkoviny

Rastlinné proteíny

Na trhu existuje niekoľko alternatív rastlinných proteínov pre vegánov a vegetariánov. Obľúbený a cenovo dostupný je sójový proteín, ktorý si môžete dať pred tréningom aj po ňom. Z dlhodobého hľadiska však nie je vhodný pre mužov. Kvôli obsahu estrogénov, ktoré predstavujú riziko vzniku gynekomastie (zväčšenie prsných žliaz u mužov). Ďalšou alternatívou je konopný proteín, ktorý má stredne dlhú dobu trávenia a po konzultácii s lekárom ho môžu užívať aj deti a dojčiace ženy. Ak ste vo fáze naberania svalovej hmoty alebo dokonca v redukčnej diéte, vyskúšajte ryžový proteín, ktorý neobsahuje cholesterol, tuk ani cukor. Okrem iného je hypoalergénny, takže nehrozí podráždenie žalúdka. Posledným ľahko stráviteľným proteínom je hrachový proteín zo žltého hrachu. Obsahuje 60 – 80 % bielkovín a je ideálny bezprostredne po tréningu.

Svaly

 

Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová

Vyštudovala som odbor Výživa a potraviny na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. Rozumiem tomu, akým spôsobom výživa ovplyvňuje ľudské zdravie a tiež tráviacim procesom v ľudskom tele. Som prevažne odborníkom na výživu detí, kde čerpám mnohokrát z osobných skúseností. Absolvovala som aj semestre anatómie a fyziológie, v ktorých sa aj naďalej vzdelávam. Počas štúdií som strávila rok v Taliansku, kde som sa naučila obstojne taliansky a aj to, v čom pre nás môže byť inšpiráciou stredomorská kuchyňa. Keď práve nepíšem články, tak cestujem, hrám volejbal a študujem marketing.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.