Čas utečie ako voda a o chvíľu už vášmu bábätku nebude stačiť len dojčenské mlieko. Začne siahať aj po vašich jedlách. A to je práve signál, že je pripravené začať s príkrmami. Zaradenie prvých detských pokrmov je veľkou udalosťou nielen pre bábätká, ale aj pre samotné mamičky. Prinášame vám niekoľko rád, kedy začať s príkrmami a ako na to.
Rozhodnutie, kedy začať bábätko prikrmovať, je dôležité pre každú
novopečenú mamičku. Odvíja sa to od niekoľkých faktorov. Hlavným je, či
je bábätko dojčené, resp. kŕmené umelými mliečnymi náhradami.
Nedojčené deti by sa mali prikrmovať od ukončeného 5. mesiaca veku,
dojčené stačí začať prikrmovať neskôr, a to od 6. mesiaca.
Všeobecne platí riadiť sa vývojom vášho dieťaťa a vycítiť jeho
psychomotorickú vyzretosť. V prípade predčasného zaradenia príkrmov je
možné zníženie objemu vypitého materského alebo dojčenského mlieka, a to
môže ohroziť zdravý vývoj dieťaťa (hnačka, vracanie alebo rozvoj
alergických chorôb).
Potreby každého bábätká sú individuálne, a preto je potrebné
vnímať, ako na príkrmy reaguje. V prvom mesiaci, predovšetkým ak
začínate prikrmovať pred 6. mesiacom, ide hlavne o ochutnávanie. Začnite
len s jednou potravinou, zeleninou či ovocím (napríklad len s mrkvou) a
počkajte 3 – 4 dni, kým vyskúšate ďalšie.
V priebehu týchto dní je potrebné sledovať, ako bábätko reaguje na
potravinu, či sa neprejaví alergická reakcia a pod. Prvé potraviny vždy
varte či duste vo vode, sú tak pre dieťa lepšie stráviteľné. Postupne
môžete nahradiť jedno dojčenie príkrmom a o mesiac neskôr, keď bábätko
zvládne zeleninové a ovocné príkrmy, môžete začať prikrmovať
tiež mäsom.
Ako sme už spomínali, u zdravého dojčaťa sa odporúča plné dojčenie
do konca 6. mesiaca. Potom už materské mlieko nestačí plne pokrývať
nároky pre rast a vývoj bábätka, a preto je vhodné pomaly začínať
s pevnou stravou.
Najlepšie je začať so zeleninovým príkrmom a podávať ho bábätku ako
hlavné jedlo dňa – obed.
Ak dieťa stále vyžaduje dojčenie, neodopierajte mu ho úplne. Skúste mu
dať trochu príkrmu a zvyšok doplňte mliekom. Časom by sa malo takto
naučiť jesť príkrmy a nahradiť tým jednu celú porciu mlieka. V prípade
príkrmov platí základné pravidlo – jedlo dieťaťu nenúťte, ale
ponúkajte. Nechceš? Nevadí, skúsime to o chvíľu znova. Alebo zajtra.
Niekedy to chce naozaj pevné nervy a trpezlivosť. Keď mu daný príkrm
nechutí ani na druhý deň, skúste iný druh. Občas sa deťom po príjemnej
mliečnej chuti skrátka zle prechádza na mdlú chuť varenej zeleniny.
Keď dieťa odmieta jesť príkrmy, nie je potrebné ho do toho nútiť. Chce
to jednoducho čas, kým si zvykne na nové chute, konzistenciu jedla alebo
podávanie lyžičkou. Dieťa je niekedy potrebné do jedla motivovať, a to
napríklad pomocou zaujímavých farieb jedla, štruktúry, alebo niekedy
stačí, aj keď vy sami pri kŕmení jete.
Ak však dieťa niektorú potravinu zásadne odmieta, nenúťte mu ju a prejdite
na iné suroviny. Môže sa tiež stať, že sa dieťa pri jedle nudí, preto je
potrebné ho zabaviť.
Veľa mamičiek využíva na prípravu príkrmov klasický tyčový mixér, ktorým sa, samozrejme, nedá nič pokaziť. Dnes už však trh ponúka aj špeciálne multifunkčné mixéry na príkrmy. Takýto mixér jedlo uvarí v pare, rozmixuje a pripraví hotové na prikrmovanie.
Kupované príkrmy sa môžu ohrievať klasicky v mikrovlnke, keď bábätku nachystáte množstvo, ktoré zje, do misky. Okrem toho existujú aj kombinovaní pomocníci na ohrievanie dojčenského mlieka a detských príkrmov. Väčšinou fungujú na princípe ohrevu vo vodnom kúpeli. Poháre, detské výživy a pod. sa tak ohrejú do 5 minút.
Najlepší príkrm je, samozrejme, čerstvo uvarený. Na úsporu času je
však možné uchovávať dávku vareného jedla v chladničke až do
ďalšieho dňa, a to ideálne v hygienickom pohári alebo v šálke
s viečkom.
Je možné tiež jedlo zamraziť, v tomto prípade sa odporúča konať
rýchlo – po uvarení jedlo čo najskôr ochladiť a uložiť do mrazničky.
Vyberajte kvalitné plastové nádoby a krabičky na uchovávanie jedál, ktoré
sú testované. Odporúča sa, aby boli označené BPA free.
Prvým predpokladom na prípravu chutného a výživného príkrmu sú
čerstvé suroviny, ideálne v biokvalite. Umyte a očistite ich. Ďalším
krokom je príprava jedla na varenie alebo podávanie, takže je potrebné
odstrániť nejedlé alebo ťažko stráviteľné časti (šupky, jadrá
s kôstkami a pod.).
Príkrm pripravte varením vo vode, varením v pare alebo pečením. Len čo je
riadne uvarený, nechajte ho vychladnúť. Presvedčte sa, že mäso je úplne
uvarené. Keď je všetko v poriadku, môžete príkrm okamžite podávať,
prípadne ho uchovať na neskôr.
Po zaradení zeleninových príkrmov do jedálnička bábätka mu môžete
začať postupne pridávať aj mäso. Zo začiatku sa prikrmuje len mäsom
krátko žijúcich zvierat – kurča alebo králik. Keď bábätko zvládne
mäsovo-zeleninový príkrm, môžete zaradiť v rámci dopoludňajšej desiaty
ovocné príkrmy.
Odporúča sa začínať s uvareným jablkom či hruškou. Rovnakým spôsobom
ako v prípade zeleniny skúšajte nové druhy s následným dodojčením.
Ovocie nijako neslaďte.
Oba varianty majú svoje výhody aj nevýhody. Doma pripravené príkrmy sú
všeobecne lacnejšie a mamička má možnosť si zvoliť kombináciu a
množstvo použitých potravín. Môžete si uvariť týždennú dávku a
zvyšok zamraziť a tým ušetriť čas.
Kupované príkrmy sú drahšie, predovšetkým ak ich kupujete v biokvalite.
Na druhú stranu však máte istotu kvality a zloženia, ktoré výrobca
garantuje, a je to rýchly a praktický pomocník najmä na cesty. Rozhodnutie
preto závisí od časových a finančných možností rodičov.
Prvé príkrmy by mali byť kašovité, prípadne v polotekutej forme prepasírovaného pyré. Začínať sa má vždy mäsovo-zeleninovým príkrmom a len jednou zložkou, napr. mrkvou. Postupne pridávajte po jednom druhu zeleniny s odstupom 3 – 4 dni. Potom zaraďte do stravy mäso. Ak bábätko zvládne tieto príkrmy, potom môžete začať pridávať tie ovocné.
Základom úspešného zavárania je výber správneho zaváracieho pohára,
ktorý musí mať skrutkovací uzáver. Potraviny, ktoré chcete zavariť,
dôkladnr umyte a pripravte poháre, do ktorých príkrm dáte. Potraviny
nakrájajte (môžete aj rozmixovať) a uvarte do mäkka. Zaváracie poháre
vypláchnite horúcou vodou a naplňte ich uvareným príkrmom. Naplnené
poháre vložte do hrnca a zalejte ich teplou vodou. Udržujte teplotu vody
80 – 90 °C počas 20 minút, potom poháre vyberte a nechajte
vychladnúť.
Keď prestanú byť poháre horúce, otočte ich hore dnom a nechajte ich úplne
vychladnúť. Druhý deň postup zavárania opakujte, t. j. už zavarené
poháre opäť ponorte do vody a udržujte jej tepotu 80 – 90 °C počas
20 minút. Poháre potom nechajte vychladnúť otočené hore dnom. Hotové
príkrmy by mali byť uskladnené na tmavom, chladnom a suchom mieste.
Mám za sebou viac ako osem rokov skúseností v písaní o zdravom životnom štýle a beauty témach. Vo voľnom čase si popri športe užívam aj relaxačné aktivity, ako je čítanie, maľovanie a joga.