Bambus sa často považuje za symbol Ázie, ale jeho prítomnosť a využitie je celosvetové. S viac ako 1 400 druhmi, ktoré sa nachádzajú v rôznych ekosystémoch od chladných horských oblastí až po horúce tropické lesy, predstavuje úžasnú prispôsobivosť a rozmanitosť. Táto rastlina je cenená nielen pre svoju estetickú hodnotu v záhradách a v parkoch, ale aj pre vysoký obsah vitamínov a minerálov.
História bambusu siaha tisíce rokov do minulosti, kedy bol využívaný v rôznych oblastiach ľudského života, najmä v Ázii. V mnohých kultúrach má symbolický význam; v Číne sa považuje za symbol dlhovekosti a odolnosti, zatiaľ čo v Indii je spájaný s priateľstvom. Jeho história je rovnako bohatá ako samotná rastlina a odhaľuje hlboké vzťahy medzi človekom a prírodou.
Bambus sa používa v mnohých rôznych oblastiach, od funkčných textílií po rozložiteľný jednorazový príbor. V posledných rokoch popularita bambusu rastie vďaka jeho lepšej udržateľnosti. Detské bambusové plienky, ktoré sa dajú prať a ako bonus sú zvyčajne pestrofarebné, vďaka čomu je výmena plienky pre rodičov aj deti mimoriadnym zážitkom. Ak chcete urobiť niečo pre planétu, vyskúšajte bambusové zubné kefky.
Čerstvé bambusové výhonky obsahujú vitamín B1, B3 a B6 pre zdravie nervového systému, vitamín A k udržaniu normálneho stavu zraku, pokožky a imunitného systému a vitamín E chrániaci pred voľnými radikálmi a zvyšujúcu obranyschopnosť organizmu.
Extrakty z bambusu sa používajú v tradičnej čínskej medicíne pre svoje protizápalové a antibakteriálne vlastnosti. Bambusové vlákna sú zase vhodné na použitie v textilnom priemysle pre ľudí s citlivou pokožkou so sklonom k alergickým vyrážkam.
„Z bambusu sa dá vyrobiť takmer všetko, napríklad hudobné nástroje, bicykle a dokonca aj auto. Vďaka svojej rýchlosti rastu je bambus zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najrýchlejšie rastúca rastlina na svete. Za deň môže narásť až o 91 centimetrov, čo predstavuje rýchlosť 0,00003 km/h. V stredoveku sa bambus používal na výrobu zbraní v Číne (a nedávno aj vo Vietname) a mnohých ďalších nástrojov.“
Bambusové výhonky sú cenenou ingredienciou v mnohých ázijských kuchyniach. Mladé výhonky sa vyznačujú jemnou štruktúrou a mierne sladkou chuťou, ktorá pripomína kukuricu. Sú bohaté na vitamíny a minerály a možno ich použiť do širokej škály jedál – od šalátov cez hlavné jedlá až po polievky.
Bambus sa v kuchyni používa nielen na varenie, ale aj na servírovanie. Od prvého detského riadu a dosiek na krájanie až po jednorazové príbory.
Bambus je vďaka svojej neuveriteľnej prispôsobivosti, rozmanitosti a širokej škále využitia viac ako len rastlina, je symbolom udržateľnosti a harmónie s prírodou. Jeho význam v modernom svete neustále rastie, od stavebníctva cez ekologickejšie textílie až po bambusové výťažky a výhonky.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4897250/
https://www.webmd.com/diet/health-benefits-bamboo
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-585/bamboo
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224417305198
Vyštudovala som farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové. Od 90. rokov sa nepretržite venujem praktickému lekárenstvu, pričom sa tiež zaujímam o novinky vo svete farmácie. Dôkladne zisťujem zloženie produktov, ktoré sú dostupné v zahraničí a u nás zatiaľ nie. Voľný čas predovšetkým trávim s rodinou, s ktorou veľmi rada chodím do prírody a po horách. Aktívne sa tiež venujem foteniu, volejbalu a posilňovni.
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.