Železo: zdroje, účinky na zdravie a jeho nedostatok
Železo je jednou z najdôležitejších minerálnych látok nevyhnutných pre správnu funkciu ľudského tela. Určite ste o ňom počuli veľa vecí, niektoré z nich sú ale mýty. Tento článok vám poskytne podrobný prehľad o účinkoch železa na zdravie, jeho zdrojoch, odporúčanom dennom príjme, nedostatku, toxicite a ďalších dôležitých aspektoch.
Obsah článku
- Úloha železa v ľudskom tele
- Účinky železa na zdravie
- Zdroje železa
- Odporúčaný denný príjem a dávkovanie
- Nedostatok železa
- Toxicita a vedľajšie účinky
- Záver
Úloha železa v ľudskom tele
Na železe stojí niekoľko dôležitých procesov, ktoré sa ďalej podieľajú na správnom fungovaní vášho tela. Železo je zásadný pre tvorbu hemoglobínu, proteínu v červených krvinkách, ktorý prenáša kyslík z pľúc do tkanív . Podiela sa tiež na tvorbe myoglobínu, čo je proteín, ktorý dodáva svalom kyslík, aby mohli správne fungovať. Účastní sa činnosti mnohých enzýmov, ktoré sú dôležité pre energetický metabolizmus a syntézu DNA. Podporuje správnu funkciu imunitného systému.
Účinky železa na zdravie
Železo má niekoľko pozitívnych účinkov na zdravie:
- Prevencia anémie: Dostatočný príjem železa je nevyhnutný pre prevenciu anémia (chudokrvnosti) z nedostatku železa.
- Energia a výkonnosť: Pomáha bojovať proti únave a zvyšuje tým fyzickú výkonnosť.
- Kognitívne funkcie: Podporuje mozgové funkcie a môže pomáhať aj s koncentráciou a učením.
- Imunita: Posilňuje imunitný systém a pomáha v boji proti infekciám.
Zdroje železa
Železo sa vyskytuje v dvoch formách: hemové železo (zo zvieracích zdrojov) a nehemové železo (z rastlinných zdrojov), ktoré musia prejsť premenou na jednoduchšie látky, aby si z nich telo vzalo potrebné železo.
- Hemové železo: Pečeň a ďalšie vnútornosti, červené mäso, hydina, ryby a morské plody.
- Nehemové železo: Sezamové aj iné semienka, kakao, strukoviny, orechy, celozrnné obilniny a tmavo zelená listová zelenina.
Pozor na konzumáciu potravín bohatých na železo, ako je tmavá listová zelenina alebo rebarbora, ak máte problémy s obličkami, močovým mechúrom alebo reumatizmom. Obsahuje šťaveľan vápenatý, ktorý na seba viaže vápnik a tým dochádza k jeho vylučovaniu. Z obľúbenej kombinácie špenát so smotanou alebo mliekom si tak látku cennú pre vaše kosti neodnesiete, ale táto kombinácia pomáha predchádzať vzniku obličkových kameňov . Ešte tu vyvstáva otázka špenátu a jeho obsahu železa, ktorá nie je taká vysoká, ako sa predpokladalo. Hoci Pepek námorník jedol len špenát a vyslúžil si z toho obdivuhodnú postavu, štúdia ohľadom obsahu železa v špenáte sa robila so sušeným špenátom, ktorý sa od toho čerstvého (alebo mrazeného) podstatne líši.
Odporúčaný denný príjem a dávkovanie
Odporúčaný denný príjem (RDI) železa sa líši v závislosti od veku, pohlavia a životného štýlu:
- Dospelí muži: Približne 8 mg/deň.
- Dospelé ženy: Približne 20 mg/deň (potreba je zvýšená hlavne kvôli menštruácii), pri tehotenstve zostáva rovnaká, pretože ženy majú síce vyššiu potrebu, ale nemenštruujú, takže nestrácajú žiadnu krv.
- Deti a adolescenti: Množstvo sa líši podľa veku, deti v období najväčšieho rastu majú vyššiu potrebu železa. Medzi 14–18 rokmi je to u chlapcov 11 mg au dievčat 15 mg/deň.
Ak chcete podporiť vstrebávanie železa, zamerajte sa na konzumáciu potravín bohatých na vitamín C alebo doplnky stravy. Presné dávkovanie je vhodné konzultovať s lekárom, najmä u tehotných žien, detí a osôb s určitými zdravotnými problémami.
Nedostatok železa
Nedostatok železa môže viesť k niekoľkým zdravotným problémom:
- Anémia z nedostatku železa: To sa prejavuje únavou, slabosťou, bledosťou kože a dďalšími symptómami.
- Zhoršenie imunitnej funkcie: Môže zvýšiť náchylnosť k infekciám.
- Znížená výkonnosť a únava: Nedostatok železa môže znížiť fyzickú aj mentálnu výkonnosť.
Pilulka odborník Ing. Kateřina Jakešová hovorí:
„Špenát je skvelá zelenina, ktorá obsahuje okrem železa, sodík, vápnik, vitamíny A, C, E a K a množstvo ďalších prospešných látok. Prečo by ale tento prírodný zázrak nemali jesť najmenšie dojčatá? Táto zelenina má schopnosť hromadiť v sebe mnoho dusičnanov z pôdy.
Úplne kľúčové by malo byť odstránenie stoniek a listových rebier pri špenáte, ktoré obsahujú veľké množstvo dusičnanov. Dojčatá do 4. mesiaca veku nemajú plne vyvinutý tráviaci systém a sú náchylní na akútne otravy dusičnany. Z tohto dôvodu odporúčam zaradiť špenát do príkrmov, najskôr od ukončeného 6. mesiaca veku dieťaťa.“
GlobiFer Forte 40 tabliet
GlobiFer forte 40 tabliet
Adelle Davis Lipozomálne železo 200 ml
Barny's NovoFerrin™ 30 kapsúl
Rapeto Železo 100% + vitamín C + žihľava 90 tabliet
Naturlabs Železo chelátové + B9 60 kapsúl
Solgar Železo 60 kapsúl
Viridian Balanced Iron Complex 90 kapsúl
Favea Superželezo 30 tabliet
Generica Ferrigen 30 kapsúl
Jamieson Iron Gentle 28 mg Komplex 90 kapsúl
MedPharma Železo 20 mg + Vitamín C 107 tabliet
Nupreme Železo chelát 60 kapsúl
GS Železo Lipo Fe 30 kapsúl
Toxicita a vedľajšie účinky
Prebytok železa v tele môže spôsobiť zdravotné komplikácie. Dlhodobý nadmerný príjem železa môže viesť k poškodeniu orgánov, najmä pečene a srdca. U niektorých osôb spôsobuje aj zažívacie problémy, bolesti hlavy a iné symptómy. Železo môže interagovať s niektorými liekmi, preto je dôležité jeho suplementáciu konzultovať s lekárom.
Záver
Železo je zásadný prvok pre vaše zdravie, takže je dôležité dbať na jeho dostatočný príjem. Vyvážená strava, bohatá na železo, je kľúčová pre prevenciu nedostatku a zdravotných komplikácií. V prípade potreby sa odporúča konzultovať s lekármi alebo nutričnými terapeutmi správne dávkovanie a výber zdrojov železa.
Zdroje
https://www.nzip.cz/clanek/1009-spenat
https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-HealthProfessional/
https://www.healthdirect.gov.au/iron-deficiency
Autor článku

Ing. Kateřina Jakešová
Vyštudovala som odbor Výživa a potraviny na Českej poľnohospodárskej univerzite v Prahe. Rozumiem tomu, akým spôsobom výživa ovplyvňuje ľudské zdravie a tiež tráviacim procesom v ľudskom tele. Som prevažne odborníkom na výživu detí, kde čerpám mnohokrát z osobných skúseností. Absolvovala som aj semestre anatómie a fyziológie, v ktorých sa aj naďalej vzdelávam. Počas štúdií som strávila rok v Taliansku, kde som sa naučila obstojne taliansky a aj to, v čom pre nás môže byť inšpiráciou stredomorská kuchyňa. Keď práve nepíšem články, tak cestujem, hrám volejbal a študujem marketing.
Spýtajte sa lekárnika
Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.
