Sprievodca svetom čaju

Druhy čaju, ich spracovávanie a správna príprava

Viete, čo ľudia na svete pijú najviac hneď po vode? Uhádli ste, je to čaj.

 

Či už ho pijete horúci alebo studený, vreckový alebo sypaný, môžete si byť istí, že blahodarne pôsobí na vaše zdravie. Všetky čaje sú totiž plné antioxidantov, polyfenolov, katechínov a ďalších látok, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Pitie čaju môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, zvýšiť energiu a podporiť imunitný systém. Tak aký si vyberiete?

Ako sa čaj spracováva?

Pojem čaj technicky označuje iba nápoje vyrobené z rastliny Camellia sinensis, teda čajovníka čínskeho. Napriek tomu, že sa v rôznych kútoch sveta postupy na výrobu odlišujú, klasické metódy zostávajú rovnaké. Čierny čaj, od ktorého je odvodená výroba ostatných druhov čaju, sa spracováva najčastejšie tzv. ortodoxnou metódou v piatich fázach:

 

  • Zavädnutie: redukcia vlhkosti lístkov na slnku alebo teplom vzduchu.
  • Zvinovanie: špeciálne stroje rolujú a narušujú štruktúru listov.
  • Fermentácia (oxidácia): čaj je vystavený vzduchu a tvorí si jedinečnú arómu aj chuť.
  • Sušenie: oxidácia sa zastaví kompletným vysušením lístkov.
  • Triedenie: čistenie a príprava hotového čaju podľa veľkosti listov.

 

Táto metóda sa upravuje podľa druhu produkovaného čaju. Ďalším veľmi známym spracovaním je plne priemyselná metóda CTC (Crushing-Tearing-Curling), ktorá sa spravidla používa na výrobu drviny do nálevových vreciek.

caje zpracovani, vyroba caje

Sypaný vs. vreckový čaj – kto z koho?

sypany vs sackovy caj

Dostupnosť a cena

Vreckový čaj môžete kúpiť v každom supermarkete, kvalitné sypané čaje nájdete skôr v špecializovaných e-shopoch alebo predajniach. Vreckové čaje sú cenovo dostupnejšie a kúpite ich doslova za pár centov. Pokiaľ však čaj pijete pravidelne, dóza sypaného čaju vám vydrží oveľa dlhšie.

sypany vs sackovy caj

Kvalita

Všeobecne platí, že sypané čaje patria medzi tie kvalitnejšie. Sú totiž vyrábané z celých listov čajovníka alebo z veľkých kúskov listov, ktoré stále obsahujú aromatické esenciálne oleje. Drvenie nadrobno pre potreby vreckových čajov prispieva k vyprchávaniu týchto olejov a tiež k znižovaniu zdravotných účinkov čaju.

sypany vs sackovy caj

Príprava

Príprava vreckového čaju je spravidla jednoduchšia a rýchlejšia. Čajové vrecko stačí zaliať horúcou vodou a je hotovo. Naopak, pri sypanom čaji musíte byť vybavení o nejaké to náčinie. Príprava sypaného čaju sa líši podľa jeho druhu. Medzi základné druhy prípravy však patria: klasicky v kanvičke (so sitkom aj bez), v hrnčeku so sitkom alebo v tzv. gaiwane či testeri (tradičná čajová miska s pokrievkou).

sypany vs sackovy caj

Opakované nálevy

Sypaný čaj nám umožňuje viac nálevov – ⁠čajové lístky je možné zaliať viackrát a čaj stále dosahujeme bohatú chuť, látky sa uvoľňujú postupne a neobmedzene. Chuť sa dokonca môže meniť podľa počtu nálevov. Vreckový čaj spravidla po jednom použití vyhodíme, pretože druhýkrát už by sme nedosiahli plnú chuť.

sypany vs sackovy caj

Trvanlivosť

Dôležité je tiež hľadieť na expiračnú lehotu – vreckové čaje majú kratšiu trvanlivosť (cca 4 – 6 mesiacov). Sypaný čaj je, naopak, produktom s dlhou trvanlivosťou, minimum býva spravidla 18 mesiacov. Je však nutné čaj skladovať v utesnených dózach, aby nestrácal chuť.

4 základné druhy čaju

Čieny čaj

Najdlhšie fermentovaný čaj s výraznou chuťou aj vôňou.

Zelený čaj

„Pravý“ čaj s obrovskou škálou odrôd, minimálne oxidovaný.

oolong

Oolong

Čiastočne oxidovaný polozelený čaj iba zo zrelých lístkov.

Biely čaj

Jemne oxidovaný, nasladlý čaj iba z mladých lístkov.

spravna priprava caje

6 tipov, ako si správne pripraviť čaj

  • Pri príprave sypaného čaju sa dávkuje jedna až dve lyžičky na 1,5 dcl vody, na kanvičku pridajte ešte jednu lyžičku navyše.
  • Voda, z ktorej čaj pripravujete, by nemala byť tvrdá. Práve mäkká voda umožňuje, aby čaj uvoľnil typické esenciálne látky.
  • Čierny čaj môžete zaliať horúcou vodou bezprostredne potom, čo sa dovarí.
  • Vodu na zelený čaj je potrebné nechať vychladnúť na 70 – 75 stupňov, musí však prejsť bodom varu.
  • Každý čaj sa lúhuje inak dlho a pri inej teplote. Nie je dobré lúhovať dlhšie, než sa odporúča – z čaju vyprchávajú dôležité látky a môže sa zmeniť jeho chuť.
  • Skladujte čaj v uzavretej vzduchotesnej nádobe (kamennej, plechovej, keramickej a pod.) na temnom a suchom prostredí, aby nestratil chuť a vôňu.

Zelený čaj

Zelený čaj sa považuje za pravý, skutočný čaj a má obrovskú škálu odrôd. Pitie zeleného čaju odporúča tradičná medicína už tisíce rokov a má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Je bohatý na katechíny, vitamíny aj minerálne látky, pomáha stimulovať nervovú sústavu, zahnať únavu, podporiť pamäť a zlepšiť sústredenie.

 

  • Teplota vody je ideálne 70 – 75 °C. Nechajte ju prejsť varom a dajte na chvíľku odstáť, než čaj zalejete.
  • Ak by sa zelený čaj zalial horúcou vodou, do nálevu by sa vylúčili aj triesloviny (taníny) a čaj by zhorkol.

  • Podľa odrody možno  zo zeleného čaju pripraviť dva až tri nálevy.

zeleny caj
matcha caj

Matcha

Vypiť jednu šálku čaju matcha je ako vypiť desať šálok zeleného čaju. Poznáte ho podľa krikľavej zelenej farby, atypickej vône a unikátnej chuti. A čo že to vlastne je? Je to druh zeleného čaju (pravý čaj matcha je vyrobený iba z odrody tencha), ktorý sa rozomelie na jemný prášok, čím sa spotrebuje celý čajový lístok. Rovnako ako klasický zelený čaj je matcha bohatá na prítomnosť antioxidantov, ktorých vďaka špecifickému spracovaniu obsahuje väčšie množstvo.

 

  • Najjednoduchšie je na prípravu použiť šejker, pridať doň cca 2 g čaju, priliať 300 ml vody a pretrepať.
  • Teplota vody by mala mať okolo 65 – 75 °C.
  • Klasicky sa čaj matcha pripravuje šľahaním vo vode špeciálnou metličkou.

Čierny čaj

Rovnako ako zelený čaj by ste historické korene čierneho čaju hľadali v Číne. Pre svoju výbornú chuť a podmanivú arómu si ho však dnes vychutnávajú ľudia na celom svete. Vďaka obsiahnutému kofeínu má povzbudzujúce účinky, je bohatý na antioxidanty a posilňuje imunitu. Vyberať si môžete zo širokej škály porciovaných vreckových čajov, plnšiu chuť však dosiahnete vždy so sypaným čajom.

 

  • Čierny čaj môžete zaliať vriacou vodou.
  • Lúhujte ho 3 až 5 minút podľa inštrukcií. Dlhším lúhovaním čaj výrazne zhorkne.
  • Z jednej dávky čaju pripravte iba jeden nálev, inak by stratil svoju výraznú chuť. Výnimkou sú čínske čierne čaje.
cerny caj
bylinkove caje

Bylinné čaje

Bylinné čaje sa lúhujú z jednej alebo viacerých bylín namiesto čajových listov. Podľa výberu majú množstvo prospešných účinkov na naše zdravie. Medzi obľúbené bylinky patrí rumanček, medovka či mäta. Ďalej napríklad žihľavový čaj alebo alchemilkový čaj ocenia najmä ženy pri menštruačných bolestiach. Špecifické zmesi byliniek vytvoria čaje na upokojenie a spánok, na zmiernenie prechladnutia a­lebo urologické čaje.

Ovocné čaje

Ovocné čaje môžeme spoločne s bylinnými čajmi zaradiť do kategórie „nečaje“. Neobsahujú lístky čajovníka, ale sušené ovocie či kvety. Napriek tomu ide o horúce nápoje plné vitamínov, minerálnych látok aj antioxidantov. Na rozdiel od zeleného či čierneho čaju neobsahujú teín (kofeín). Sú preto skvelými pomocníkmi pri zaspávaní a navyše ich často nie je potrebné dosladzovať.

bylinkove caje
peceny caj

Pečený čaj

Pečený čaj je zmes kúskov ovocia alebo iných plodov, ktoré sa spoločne s korením, cukrom či medom pečú v rúre. Vzniknutá zmes sa naleje do vopred pripravených pohárov, ktoré môžete doma skladovať aj niekoľko mesiacov. Pokiaľ máte v obľube letné ovocie, môžete si ho dať v tejto lahodnej forme bez problémov aj pod vianočným stromčekom.

Ako na domáci pečený čaj?

Stačí si vybrať ovocie, ktoré máte radi, dôkladne ho umyť, nakrájať na malé kúsky a rozprestrieť na pekáč. Pridať môžete rôzne druhy korenia – fantázii sa medze nekladú, medzi obľúbencov však patrí škorica, klinček, aníz a badián. Na dve kilá ovocia sa odporúča pridať pol kila cukru a piecť 20 – 30 minút vo vopred vyhriatej rúre. Postupne premiešavajte. Výslednú zmes nalejte do vyhriatych pohárov, rýchlo zaviečkujte a otočte dnom nahor.

Kolekcie čajov

Nemôžete sa rozhodnúť, aký čaj bude pre vás najlepší? Odporúčame zavítať do kategórie kolekcie čajov. Darčekovou čajovou krabicou môžete obdarovať svojich najbližších alebo urobiť radosť sami sebe. Zelený, čierny alebo ovocný čaj? Všetky tu nájdete na jednom mieste.

Autor článku

Ivana Starjová

Popísala by som s dvoma slovami: kreatívny ťahúň. Od roku 2014 píšem blog, kde riešim najčastejšie zdravotnícke témy. Keď sa práve nenachádzam za monitorom, trávim voľno v prírode so psom.

Všetky články od autora