Viete, čo ľudia na svete pijú najviac hneď po vode? Uhádli ste, je to čaj.
Či už ho pijete horúci alebo studený, vreckový alebo sypaný, môžete si byť istí, že blahodarne pôsobí na vaše zdravie. Všetky čaje sú totiž plné antioxidantov, polyfenolov, katechínov a ďalších látok, ktoré priaznivo pôsobia na ľudský organizmus. Pitie čaju môže pomôcť znížiť hladinu cholesterolu, zvýšiť energiu a podporiť imunitný systém. Tak aký si vyberiete?
Pojem čaj technicky označuje iba nápoje vyrobené z rastliny Camellia sinensis, teda čajovníka čínskeho. Napriek tomu, že sa v rôznych kútoch sveta postupy na výrobu odlišujú, klasické metódy zostávajú rovnaké. Čierny čaj, od ktorého je odvodená výroba ostatných druhov čaju, sa spracováva najčastejšie tzv. ortodoxnou metódou v piatich fázach:
Táto metóda sa upravuje podľa druhu produkovaného čaju. Ďalším veľmi známym spracovaním je plne priemyselná metóda CTC (Crushing-Tearing-Curling), ktorá sa spravidla používa na výrobu drviny do nálevových vreciek.
Vreckový čaj môžete kúpiť v každom supermarkete, kvalitné sypané čaje nájdete skôr v špecializovaných e-shopoch alebo predajniach. Vreckové čaje sú cenovo dostupnejšie a kúpite ich doslova za pár centov. Pokiaľ však čaj pijete pravidelne, dóza sypaného čaju vám vydrží oveľa dlhšie.
Všeobecne platí, že sypané čaje patria medzi tie kvalitnejšie. Sú totiž vyrábané z celých listov čajovníka alebo z veľkých kúskov listov, ktoré stále obsahujú aromatické esenciálne oleje. Drvenie nadrobno pre potreby vreckových čajov prispieva k vyprchávaniu týchto olejov a tiež k znižovaniu zdravotných účinkov čaju.
Príprava vreckového čaju je spravidla jednoduchšia a rýchlejšia. Čajové vrecko stačí zaliať horúcou vodou a je hotovo. Naopak, pri sypanom čaji musíte byť vybavení o nejaké to náčinie. Príprava sypaného čaju sa líši podľa jeho druhu. Medzi základné druhy prípravy však patria: klasicky v kanvičke (so sitkom aj bez), v hrnčeku so sitkom alebo v tzv. gaiwane či testeri (tradičná čajová miska s pokrievkou).
Sypaný čaj nám umožňuje viac nálevov – čajové lístky je možné zaliať viackrát a čaj stále dosahujeme bohatú chuť, látky sa uvoľňujú postupne a neobmedzene. Chuť sa dokonca môže meniť podľa počtu nálevov. Vreckový čaj spravidla po jednom použití vyhodíme, pretože druhýkrát už by sme nedosiahli plnú chuť.
Dôležité je tiež hľadieť na expiračnú lehotu – vreckové čaje majú kratšiu trvanlivosť (cca 4 – 6 mesiacov). Sypaný čaj je, naopak, produktom s dlhou trvanlivosťou, minimum býva spravidla 18 mesiacov. Je však nutné čaj skladovať v utesnených dózach, aby nestrácal chuť.
Zelený čaj sa považuje za pravý, skutočný čaj a má obrovskú škálu odrôd. Pitie zeleného čaju odporúča tradičná medicína už tisíce rokov a má blahodarné účinky na ľudský organizmus. Je bohatý na katechíny, vitamíny aj minerálne látky, pomáha stimulovať nervovú sústavu, zahnať únavu, podporiť pamäť a zlepšiť sústredenie.
Ak by sa zelený čaj zalial horúcou vodou, do nálevu by sa vylúčili aj triesloviny (taníny) a čaj by zhorkol.
Podľa odrody možno zo zeleného čaju pripraviť dva až tri nálevy.
Vypiť jednu šálku čaju matcha je ako vypiť desať šálok zeleného čaju. Poznáte ho podľa krikľavej zelenej farby, atypickej vône a unikátnej chuti. A čo že to vlastne je? Je to druh zeleného čaju (pravý čaj matcha je vyrobený iba z odrody tencha), ktorý sa rozomelie na jemný prášok, čím sa spotrebuje celý čajový lístok. Rovnako ako klasický zelený čaj je matcha bohatá na prítomnosť antioxidantov, ktorých vďaka špecifickému spracovaniu obsahuje väčšie množstvo.
Rovnako ako zelený čaj by ste historické korene čierneho čaju hľadali v Číne. Pre svoju výbornú chuť a podmanivú arómu si ho však dnes vychutnávajú ľudia na celom svete. Vďaka obsiahnutému kofeínu má povzbudzujúce účinky, je bohatý na antioxidanty a posilňuje imunitu. Vyberať si môžete zo širokej škály porciovaných vreckových čajov, plnšiu chuť však dosiahnete vždy so sypaným čajom.
Bylinné čaje sa lúhujú z jednej alebo viacerých bylín namiesto čajových listov. Podľa výberu majú množstvo prospešných účinkov na naše zdravie. Medzi obľúbené bylinky patrí rumanček, medovka či mäta. Ďalej napríklad žihľavový čaj alebo alchemilkový čaj ocenia najmä ženy pri menštruačných bolestiach. Špecifické zmesi byliniek vytvoria čaje na upokojenie a spánok, na zmiernenie prechladnutia alebo urologické čaje.
Ovocné čaje môžeme spoločne s bylinnými čajmi zaradiť do kategórie „nečaje“. Neobsahujú lístky čajovníka, ale sušené ovocie či kvety. Napriek tomu ide o horúce nápoje plné vitamínov, minerálnych látok aj antioxidantov. Na rozdiel od zeleného či čierneho čaju neobsahujú teín (kofeín). Sú preto skvelými pomocníkmi pri zaspávaní a navyše ich často nie je potrebné dosladzovať.
Pečený čaj je zmes kúskov ovocia alebo iných plodov, ktoré sa spoločne s korením, cukrom či medom pečú v rúre. Vzniknutá zmes sa naleje do vopred pripravených pohárov, ktoré môžete doma skladovať aj niekoľko mesiacov. Pokiaľ máte v obľube letné ovocie, môžete si ho dať v tejto lahodnej forme bez problémov aj pod vianočným stromčekom.
Stačí si vybrať ovocie, ktoré máte radi, dôkladne ho umyť, nakrájať na malé kúsky a rozprestrieť na pekáč. Pridať môžete rôzne druhy korenia – fantázii sa medze nekladú, medzi obľúbencov však patrí škorica, klinček, aníz a badián. Na dve kilá ovocia sa odporúča pridať pol kila cukru a piecť 20 – 30 minút vo vopred vyhriatej rúre. Postupne premiešavajte. Výslednú zmes nalejte do vyhriatych pohárov, rýchlo zaviečkujte a otočte dnom nahor.
Nemôžete sa rozhodnúť, aký čaj bude pre vás najlepší? Odporúčame zavítať do kategórie kolekcie čajov. Darčekovou čajovou krabicou môžete obdarovať svojich najbližších alebo urobiť radosť sami sebe. Zelený, čierny alebo ovocný čaj? Všetky tu nájdete na jednom mieste.
Popísala by som s dvoma slovami: kreatívny ťahúň. Od roku 2014 píšem blog, kde riešim najčastejšie zdravotnícke témy. Keď sa práve nenachádzam za monitorom, trávim voľno v prírode so psom.