Lišajník: tajný symbiont prírody

Lišajníky sú jedným z najzaujímavejších a najzáhadnejších živých organizmov na našej planéte. Predstavujú symbiotické spoločenstvo medzi hubami a fotosyntetizujúcimi organizmami, ako sú riasy a sinice. Táto nezvyčajná symbióza vytvára organizmus, ktorý je schopný prežiť v extrémnych podmienkach, od arktickej tundry až po horúce púšte. Aké je však jeho medicínske využitie?

 

Obsah

  1. Čo sú lišajníky
  2. Význam lišajníkov v prírode
  3. Lišajníky a ich využitie v medicíne
  4. Ohrozenia a ochrana lišajníkov
  5. Záver
pilulka

Čo sú vlastne lišajníky

Lišajníky sú definované ako symbiotické spoločenstvá medzi mykobiontom (hubou) a fotobiontom (riasou alebo sinicou), ktoré spolu tvoria jedinečný organizmus. Charakteristickou črtou lišajníkov je ich rozmanitosť foriem, od kôrovitých a listnatých až po krovité štruktúry, a ich schopnosť prežiť v drsných podmienkach vďaka tomuto špecifickému partnerstvu. Veda, ktorá sa zaoberá lišajníkmi, sa nazýva lichenológia.

Význam lišajníkov v prírode

Lišajníky zohrávajú dôležitú úlohu v mnohých ekosystémoch, kde sa podieľajú na erózii hornín a tvorbe pôdy, poskytujú úkryt a potravu rôznym druhom živočíchov a pôsobia ako bioindikátory kvality ovzdušia. Vďaka svojej schopnosti prežiť v extrémnych podmienkach sú často medzi prvými organizmami, ktoré kolonizujú novovytvorenú pôdu, čím pomáhajú stabilizovať vrstvu pôdy a vytvárajú podmienky pre budúcu vegetáciu.

Lišajníky a ich využitie v medicíne

Niektoré druhy lišajníkov sa tradične využívajú v medicíne vďaka svojim potenciálne prospešným vlastnostiam. Lišajníky obsahujú rôzne bioaktívne zlúčeniny, ako je napríklad kyselina usnová. Najmä lišajník islandský (Cetraria islandica) bol skúmaný pre svoje účinky na dýchací systém a často sa používa v rôznych pastilkách proti kašľu a nachladnutiu. 

Pilulka odborník Mgr. Martina Macfeldová hovorí:

„Islandský lišajník, známy aj ako puklérka islandská, je druh lišajníka s vysokým množstvom zdraviu prospešných látok. Už po stáročia sa zbiera a spracováva ako potravina s všestranným využitím. Najhojnejšie sa vyskytuje na Islande, kde ho ľudia stále melú na múku a pripravujú z neho tradičnú mliečnu polievku. Pridáva sa aj do pečiva, zahusťuje sa do kaší a používa sa na prípravu posilňujúcich nálevov a odvarov. V čase núdze sa vraj puklera stala poslednou záchranou nejednej rodiny, najmä v odľahlých a nehostinných oblastiach.

Ohrozenia a ochrana lišajníkov

Lišajníky sú citlivé na zmeny životného prostredia a môžu byť ohrozené znečistením, zmenou klímy a stratou prirodzeného prostredia. Ako bioindikátory kvality ovzdušia sú lišajníky často medzi prvými organizmami, ktoré reagujú na znečistenie ovzdušia.

 

Ochrana lišajníkov preto zahŕňa opatrenia, ako je zníženie emisií znečisťujúcich látok, ochrana ich prirodzených biotopov a podpora výskumu, ktorý umožní hlbšie pochopiť tieto jedinečné organizmy a ich úlohu v ekosystémoch.

 

Záver

Lišajníky sú fascinujúce a ekologicky významné organizmy, ktoré predstavujú jedinečné symbiotické spoločenstvo húb a fotobiontov. Vďaka svojej odolnosti a schopnosti prežiť v rôznych prostrediach zohrávajú kľúčovú úlohu v ekosystémoch na celom svete. Vedecký výskum lišajníkov prináša nové poznatky, ktoré možno využiť v medicíne, biotechnológiách a iných oblastiach. Zároveň je dôležité chrániť lišajníky pred hrozbami, ako je znečistenie a strata biotopov, aby mohli naďalej plniť svoju dôležitú úlohu v prírode.

 

Tento článok slúži len na vzdelávacie účely a nenahrádza odborné lekárske poradenstvo. Konkrétne odporúčania vždy konzultujte s kvalifikovaným zdravotníckym pracovníkom.

 

Zdroje

https://www.e­ma.europa.eu/en/me­dicines/herbal/lichen-islandicus

https://www.re­searchgate.net/pu­blication/283808263­_Lichens_Used_in_Tra­ditional_Medi­cine#:~:text=Lichen­z%20v%20tradič­nej%20medicíne%20sú,me­tabolity%20a%20ich­%20skladovani­e%20sacharidov.

https://www.ncbi­.nlm.nih.gov/pmc/ar­ticles/PMC3813­136/

https://www.jel­sciences.com/ar­ticles/jbres14­20.pdf

https://www.he­althline.com/nu­trition/usnea

https://www.ca­bidigitallibra­ry.org/doi/pdf/10­.5555/20219950530

https://www.web­md.com/vitamin­s/ai/ingredien­tmono-694/usnea

https://www.me­dicinenet.com/what_a­re_the_health_be­nefits_of_usne­a_side_effects/ar­ticle.htm

Autor článku

Mgr. Martina Macfeldová

Vyštudovala som farmaceutickú fakultu Univerzity Karlovej v Hradci Králové. Od 90. rokov sa nepretržite venujem praktickému lekárenstvu, pričom sa tiež zaujímam o novinky vo svete farmácie. Dôkladne zisťujem zloženie produktov, ktoré sú dostupné v zahraničí a u nás zatiaľ nie. Voľný čas predovšetkým trávim s rodinou, s ktorou veľmi rada chodím do prírody a po horách. Aktívne sa tiež venujem foteniu, volejbalu a posilňovni.

Všetky články od autora

Spýtajte sa lekárnika

Odborné rady a odpovede na vaše otázky, a to z pohodlia vášho domova.