Laktulóza je v hrubom čreve štiepená črevnými baktériami na organické kyseliny s nízkou molekulovou hmotnosťou. Tieto kyseliny znižujú pH v hrubom čreve a osmotickým efektom zvyšujú objem obsahu hrubého čreva. Výsledkom zmien je stimulácia peristaltiky hrubého čreva a normalizácia konzistencie stolice. Zápcha sa stráca a obnoví sa fyziologický rytmus vyprázdňovania. Pri pečeňovej encefalopatii (HE) je tento účinok pripisovaný potlačeniu proteolytických baktérií pri pomnožení acidofilných baktérií (napr. laktobacilus). Okyslený črevný obsah zadrží amoniak v iónovej forme, ktorý sa odstraňuje vplyvom nízkeho pH v hrubom čreve ako aj osmotickým účinkom a zmenou dusíkatého metabolizmu baktérií tým že, sú baktérie stimulované spotrebovať amoniak na bakteriálnu proteínovú syntézu bielkovín. V tejto súvislosti je však nutné si uvedomiť, že neuropsychiatrická manifestácia HE sa nedá vysvetliť samotnou hyperamonémiou. Amoniak však môže predstavovať model pre iné dusíkaté látky. Laktulóza je po perorálnom podaní veľmi obmedzene vstrebaná. Do hrubého čreva sa dostáva prakticky nezmenená. V hrubom čreve je metabolizovaná črevnou bakteriálnou flórou. K úplnému metabolizmu dochádza pri dávkovaní od 40-75 ml, vyššie dávky sa môžu vylúčiť v nezmenenom stave.
Použitie: 1. Symptomatická liečba obstipácie. 2. Liečba hepatálnej encefalopatie (hepatálna encefalopatia, HE).
Vyskúšajte tiež ostatné výrobky značky Abbott, ktoré nájdete v kategóriách Tráviaca sústava, Zápcha a Trápi ma. Abbott Lactecon 200 ml je registrovaný v databáze ŠUKL pod kódom 93323. Ak si nie ste istí výberom tohto produktu, inšpirujte sa v kategórii Zápcha.
EAN | 8715554001787 |
Značka | Abbott |
ŠÚKL kód | 93323 |
ATC | A06AD11 |
Farmakoterapeutická skupina | laxatívum |
Veľkosť balenia | 200 ml |
Cesta podania | Perorálne - prehĺta sa |
Forma | Roztok |
Pre | Pre dospelých Pre batoľata Pre kojencov Pre deti |
Trápi ma | Zápcha / hnačka |
Vek | >0 mes. |
Režim výdaja | Voľnopredajné HVLP |
Originálny názov | Lactecon sol por 1x200 ml |
Na stiahnutie | Príbalová informácia |