Kvapky pri prechladnutí
Používajú sa v období výskytu chorôb z nachladnutia a chrípok. Rastlinné látky sú šetrné k organizmu.
BEZ ČIERNY KVET (Sambucus nigra)
Obsahuje cukor, kyselinu jablčnú, panthoténovú, triesloviny, pektíny, vitamíny skupiny B, C, vápnik. Čierny bez je doslova vitamínovou bombou, ktorá pôsobí hlavne na imunitu človeka. Znamenitý proti chorobám z nachladnutia.
DIVIZINA veľkokvetá (Verbascum densiflorum)
Obsahuje iridoidy, saponíny, flavonoidy, kyseliny - kávovú, ferulovú, protokatechovou, triesloviny, monosacharidy a sliz. Saponíny zvyšujú tvorbu hlienov v horných dýchacích cestách. Sliz pôsobí ochranne pri zápaloch slizníc.
Ibiš LEKÁRSKY (Althaea officinalis)
Obsahuje sliz, flavonoidy, pektíny, flavónové glykozidy, škrob, fenolové kyseliny, kumarín, pektín a triesloviny. Má protizápalové účinky, ktoré sa využívajú pri zápalových ochoreniach sliznice ústnej dutiny, chorobách z nachladnutia a zápalových ochoreniach dýchacích ciest.
ŠÍPEK PLOD (FRUCTUS cynosbati)
Šípek obsahuje mimoriadne veľa vitamínu C, vitamíny skupiny B a provitamín A (P, K, kyselina nikotínová a DEHYDROASKORBOVEJ).
LÍPA KVET (ROS TILIA)
Obsahujú flavónové glykozidy (najmä tilirosid), sliz, silice, ktorej hlavnou zložkou je fornesol. Ďalej triesloviny, cukry a saponín.
dávkovanie
15 kvapiek 3x denne pred jedlom. Najvyššie rozpustiť vo vode, čaji alebo ovocnej šťave.
Farmakoterapeutická skupina | Fytofarmaká |
Cesta podania | Perorálne - prehĺta sa |
Originálny názov | Kvapky pri nachladnutí |