Maranta je biely prášok bez chuti, získaný z koreňa rastliny Marantha arundinacea. Rastlina sa vyskytuje na západe Indie, Brazílii a Thajsku. Má podobný vzhľad a použitie ako kukuričný škrob. Škrobová múčka získaná z koreňa maranty si pred zahusťovaním omáčok, polievok či dezertov vyžaduje približne sedem minútové tepelné spracovanie.
Tento jemný prášok neobsahuje žiaden tuk a okrem toho, že výborne zahusťuje, omáčku či iný pokrm nenaruší žiadnou príchuťou, pretože je bez chuti. Zahusťuje i pri nízkej teplote a tým pádom je perfektná na prípravu omáčok a pudingov, ktoré sú citlivé na teplo . Jej zahusťovacie schopnosti sú dvakrát silné ako zahusťovacie schopnosti pšeničnej múky. Navyše nezakaľuje jedlo ako múka a nenesie v sebe kriedovitú príchuť ako kukuričný škrob, a preto je vhodná i na zahusťovanie ovocných omáčok a štiav.
Použitie
Arrowroot múku odporúčame použiť na zahustenie omáčok, omáčok, zeleniny, polievok, pudingov, ako aj cestovín, koláčov a pudingov. Je tiež vynikajúci ako náhrada za pšeničnú múku a kukuričný škrob.
Čo je to Arrowroot a Arrowroot múka?
Kultivácia koreňov Arrowroot sa datuje pred 7 000 rokmi.
Pôvod jeho mena: Domorodí obyvatelia Karibiku si touto rastlinou liečili rany spôsobené šípmi.Jemnozrnná múka sa vyrába z podzemnej hľuzy (malá, valcovitá, krémovo biela) rastliny šípky pestovanej v Karibiku a Južnej Amerike. Koreňová múka Arrow je bez chuti, biela, prášková (práškový prášok) ingrediencia.
Na čo sa používa koreňová múka z Arrowrootu?
Arrowroot koreňová múka funguje podobne ako kukuričný škrob, je vynikajúca na zahustenie omáčok, omáčok, zeleniny, polievok a pudingov. (Dve čajové lyžičky šípovej múky sú rovnaké ako jedna lyžica kukuričného škrobu).
Arrowroot múka je tiež vynikajúca na nahradenie pšeničnej múky, takže z múky s Arrowroot je možné pripraviť veľmi chutné paleo chleby, pečivo, sušienky a vdolky (cca 1 čajová lyžička šípkovej múky = 1 lyžica pšeničnej múky).
Prečo je lepšie variť s múkou z Arrowroot ako s tapiokovým škrobom?
Koreňová múka Arrowroot w toleruje kyslé zložky, ako je jablčný ocot, citrónová šťava, na rozdiel od tapiokového škrobu. Preto nie je tapiokový škrob vhodný na výrobu určitých ovocných omáčok, želé a omáčok.
Paleo chleby, pečivo a koláče vyrobené z múky z Arrowroot môžu byť zmrazené, zatiaľ čo tapiokový škrob môže byť zmrazený, čo po zmrazení zmení svoju štruktúru.
Priemerná výživová hodnota
Energetická hodnota | 1481 kJ / 348 kcal |
Tuky | 0 g |
- z toho nasýtené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 86,9 g |
- z toho cukry | 0,1 g |
Bielkoviny | 0,2 g |
Sol | 0,07 g |
Vlákniny | 0 g |
Zloženie
Sušený koreň arrowrootu bio
Vyskúšajte tiež ďalšie produkty značky Farmilion, ktoré nájdete v kategóriách Potraviny, nápoje, Potraviny a Korenie a dochucovadlá. Ak si nie ste istí výberom tohto produktu, inšpirujte sa v kategórii Jednodruhové korenie.