Vitamín K sa radí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Je dôležitý najmä pri zrážanlivosti krvi a pre správnu činnosť pečene. Je teda dôležitý pre ľudí, ktorých často postihuje krvácanie z nosa, silné menštruačné krvácanie či vnútorné krvácanie. Významnou funkciou je podpora vstrebávania vápnika a má tak vplyv na vývoj kostí.
Zobraziť viacVitamín K sa radí medzi vitamíny rozpustné v tukoch. Je dôležitý najmä pri zrážanlivosti krvi a pre správnu činnosť pečene. Je teda dôležitý pre ľudí, ktorých často postihuje krvácanie z nosa, silné menštruačné krvácanie či vnútorné krvácanie. Významnou funkciou je podpora vstrebávania vápnika a má tak vplyv na vývoj kostí.
Formy vitamínu K
- vitamín K1 (fylochinón) – nachádza sa najmä v listovej zelenine, pomáha udržiavať zdravé zrážanie krvi, smeruje priamo do pečene
- vitamín K2 (menachinón) – vytvárajú ho baktérie v tráviacom trakte, nachádza sa v živočíšnych a fermentovaných potravinách, smeruje priamo do cievnych stien, kostí a tkanív
- vitamín K3 (menadión) – syntetická forma, je toxický a podáva sa len zvieratám
Funkcia vitamínov K1 a K2 v tele
- chránia srdce
- prevencia osteoporózy
- zlepšujú citlivosť na inzulín
- lokálna aplikácia pomáha zmenšovať modriny
- môže mať antioxidačné schopnosti
- nevyhnutný pre zrážanie krvi
- vstrebáva vápnik
- prevencia infekcií u novorodencov, proti zhubným nádorom
- podporuje dlhovekosť
Znaky nedostatku vitamínu K
- vápenatenie tepien
- mozgové problémy
- osteoporóza
- zubné kazy
- infekčné choroby, napr. zápal pľúc
- krvácanie z nosa, ďasien
- ľahká tvorba modrín
- znížená imunita
- znížená zrážanlivosť krvi
- lámavosť kostí
Možno sa vitamínom K predávkovať?
Predávkovanie vitamínom K je veľmi vzácne. Ľudské telo si udržiava jeho potrebné množstvo. K predávkovaniu by mohlo dôjsť pri užívaní doplnkov stravy, čo by sa mohlo prejaviť potením, horúčkou alebo alergickými reakciami.
Zdroje vitamínu K
Ľudské telo dokáže premeniť vitamín K1 na K2, čo je veľmi dôležité, pretože K1 je výrazne viac obsiahnutý v strave.
Vitamíny K1 a K2 obsahuje:
- listová a koreňová zelenina
- brokolica a karfiol
- paradajky, papriky, uhorky
- obilniny - ovos, raž, pšenica, sója
- strukoviny – fazuľa, hrach, šošovica
- zelený čaj
- žihľava
- vajcia a mäso
- orechy
- sójový a olivový olej
- tvrdé a mäkké syry
- surové maslo
- kefír
- kyslá kapusta
Účinky vitamínov K môžu byť znásobené a podporené užívaním vitamínu D.
V prípade, že ste si nezvolili v tejto kategórii žiadny produkt, skúste sa pozrieť aj na kategórie Vitamín K2.