Použitie
Škorica sa používa ako vonná prísada do sladkých jedál, niektorých druhov čokolády a kávy kapuccino. Pridáva sa do kakaa, likérov a je ťažké si predstaviť jablkový koláč bez škorice. Škorica dodáva príjemnú vôňu kompótom.
Škorica je jedným z mála korení ktoré môže byť konzumované priamo.
Medicínske využitie škorice
Škorica znížuje zrážanlivosť krvi – Cinnamaldehyd je veľmi detailne preskúmaný v oblasti pôsobenia na krvné doštičky. Mechanizmus antiagregačného účinku cinnamaldehydu spočíva v inhibícii tvorby kyseliny arachidónovej v membránach krvných doštičiek. Znížená tvorba kyseliny arachidónovej prispieva k zníženiu tvorby prozápalového cytokínu – tromboxánu A2 a zníženiu agregácie – zrážania krvi. Uvedený protizrážanlivý účinok cinnamaldehydu sa farmakologicky prelína a súvisí s protizápalovým účinkom. Účinky cinnamaldehydu je možné porovnať s účinkami kyseliny acetylsalicylovej známej ako Acylpirín alebo Aspirín.
Existujú klinické štúdie porovnávajúce korenia a ich potenciál znižovať tvorbu kyseliny arachidónovej a zrážanlivosť krvi. Uvádzajú nasledovné poradia od najúčinnejšej látky: eugenol > capsaicín > kurkumín > cinnamaldehyd > piperín > allyl-sulfid >quercetín. Najúčinnejší eugenol je 29 – krát účinnejší ako Aspirín v inhibícii zrážanlivosti krvi.
Antibakteriálne účinky škorice
V štúdii publikovanej v časopise International Journal of Food Microbiology, 2003, pridávali niekoľko kvapiek škoricovej silice do 100ml mrkvovej šťavy. Vzorka bola uchovávaná v chladničke. Prídavok silice inhiboval rast patogénu Bacillus cereus najmenej 60 dní. Rovnaká vzorka uchovávaná v chladničke bez prídavku silice obsahovala pomnožené patogénne baktérie. Prídavok škoricovej silice nielen prirodzeným spôsobom konzervoval ale zároveň zlepšil chuť a vôňu šťavy.
Aromatické oleje získané zo škorice majú schopnosť brzdiť rast baktérií a húb. Laboratórne testy hodnotili antifungálnu aktivitu extraktov škorice, účinnosť porovnávali so štandardným antimykotikom – fluconazolom. Kmene Candida rezistentné na fluconazol boli v niekoľkých prípadoch inhibované extraktami škorice.
Účinnosť cinnamaldehydu proti Helicobacter pylori bola experimentálne hodnotená na 31 kmeňoch týchto baktérií. Minimálne koncentrácie schopné inhibovať delenie baktérií (MIC) zodpovedali hodnotám 2 mcg/mg. Kyslé prostredie inhibičnú antibakteriálnu účinnosť ešte zvyšovalo. Navyše nebol pozorovaný vznik rezistencie na cinnamaldehyd po opakovanej 10-násobnej pasáži v subinhibičných koncentráciách. Výsledky experimentov poukázali na schopnosť cinnamaldehydu a eugenolu účinne potláčať rast Helicobacter pylori bez rizika vzniku bakteriálnej rezistencie.
Extrakt zo škorice môže pomáhať eradikácii baktérie zúčastňujúcej sa patogenézy erózií žalúdočnej sliznice a žalúdočnych vredov.
Vôňa škorice stimuluje činnosť mozgu
Konzumácia škorice nielenže pomáha schopnosti tela využiť glukózu, ale aj vôňa škorice stimuluje mozgovú aktivitu!
Skúste tiež ostatné výrobky značky Najtelo, ktoré sú v kategóriách Potraviny, nápoje. Ak si nie ste istí výberom tohto produktu, inšpirujte sa v kategórii Prírodné produkty.
EAN | 8588006709926 |
Značka | Najtelo |
Veľkosť balenia | 100 g |
Cesta podania | Perorálne - prehĺta sa |
Pre | Pre deti, Pre dospelých |
Originálny názov | Škorica NAJTELO 100g |