Sójový olej sa získava lisovaním sójových bôbov. Sója patrí medzi strukoviny, a najväčšou oblasťou je Severná Amerika, kde sa pestujú obrovské monokultúry. Tie sú udržateľné len s použitím veľkého množstva poľnohospodárskej chémie.
Krajina pôvodu: Francúzsko
Použitie
- Sójový olej sa ideálne hodí k surovej strave, do šalátov, k nakladaniu zeleniny i k vareniu
- Typická výrazná chuť ide dobre k výrazným pokrmom
- Vďaka vysokému obsahu lecitínu sa používa na pečenie bez vajec
- Olej je vhodný na dusenie s vodou, nesmie sa na ňom smažiť
Výživové informácie:
- Za studena lisovaný sójový olej je výživovo veľmi cenný s výnimočne vyváženým spektrom mastných kyselín
- Obsahuje asi 60% viackrát nenasýtených esenciálnych mastných kyselín
- Z toho asi 8% trojnásobne nenasýtené kyseliny linolenovej (omega-3 kyselina) a asi 50% dvojnásobne nenasýtené kyseliny linolovej
- Radí sa tak medzi málo olejov obsahujúcich pre metabolizmus veľmi dôležitú linolenovú kyselinu
- Sójový olej má naviac najvyššie množstvo prírodného lecitínu zo všetkých olejov (1,5 - 3,5%) a vysoké množstvo prírodného vitamínu E
100 g obsahuje v priemere:
Energia | 3700 kJ / 900 kcal |
Bielkoviny | 0 g |
Sacharidy | 0 g |
Tuky | 100 g
|
Vitamín E | 40 mg (400% DDD) |
Upozornenie: Skladovať v suchu
Vyskúšajte tiež ďalšie výrobky značky Rapunzel, ktoré nájdete v kategóriách Potraviny, nápoje a Oleje a octy. Ak si nie ste istí výberom tohto produktu, inšpirujte sa v kategórii Oleje a octy.